- Nynazistene i Norge har det ikke så greit – heldigvis

TIDSVITNE: Torstein Axelsen har vært med skolebarn fra Kragerø til konsentrasjonsleierne. Her er han sammen med skoelever i Sachsenhausen. (Foto: Haldis Åsen)

TIDSVITNE: Torstein Axelsen har vært med skolebarn fra Kragerø til konsentrasjonsleierne. Her er han sammen med skoelever i Sachsenhausen. (Foto: Haldis Åsen)

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LØRDAGSKRONIKK: Det siste året har gitt meg gode, men også noen negative opplevelser. Igjen er søkelyset satt på fascisme og nynazisme. Det er veldig bra, for nazisme har dårlig grobunn i Norge. Det kan vi takke mange for, også lokalt her i Kragerø.

I fjor kom det en viktig historisk DVD, der Torstein Axelsen, som ett av våre siste tidsvitner til nazistenes grusomheter, forteller sin historie. Axelsen satt selv som fange i Sachsenhausen og ble reddet av «De hvite bussene» i 1945. Filmen som Roy Isnes og Bjørn Brendal har laget er viktig. De mener at alle skoleelever i Kragerø bør se denne filmen.

Axelsen har ikke «bare» medvirket i filmen. Han selv reist med skoleelever fra Kragerø da de har besøkt konsentrasjonsleierne i Polen og Tyskland, for å fortelle og være en levende del av historien. I mange år har skoleelever reist på slike «fredsreiser». For det er fred vi her snakker om, og at vi skal motvirke at slike onde krefter som nazisme igjen skal få fotfeste i landet.

Her har skolen et stort ansvar for at elever skal få kunnskap om denne delen av historien. Da er det ikke alltid nok å se film eller lese fra bøker, selv om også det er viktig. Det er viktig å dra til stedene det skjedde og se med egne øyne og kjenne lukten av hva nazisme kan føre til. Slike opplevelser bør være en del av skolens undervisning. Også elever med en annen kulturell bakgrunn må være med på opplegget.

En annen skremmende trend som har bredt om seg de senere årene er mobbing og trakassering av jøder. Norske medborgere bekjenner seg til denne trosretningen. Hatefulle ytringer som «Jævla jøde» har blitt mer og mer vanlig. Heldigvis kjenner jeg ingen som har besøkt konsentrasjonsleierne bruke slike nedsettende ord.

Nynazistene i Norge har det ikke så greit – heldigvis. I sommer har de igjen rørt på seg, men de har problemer. Derfor kommer busslaster med svenske nynazister for å hjelpe sine meningsfeller i Norge med å spre propaganda og for å marsjere i gatene. De lykkes dårlig med å rekruttere vår ungdommer. En av grunnene er at ungdommene vet hva det dreier seg om. De har vært i Polen og Tyskland og sett hva nazisme kan fører til.

Mange fra Kragerø, Sannidal og Skåtøy falt i kampen for et fritt Norge. Deres navn står på minnebautaene i kommunen. Det tyngste lasset dro våre sjøfolk, de som i ettertid har blitt krigsseilerne.

Kragerø ble tungt rammet av krigen. Men en familie ble hardere rammet enn alle andre, familien Reichelt. Nå ser det ut som om Kragerø kommune endelig vil gi denne familien den heder og ære de fortjener. Alle kan vi være med å hjelpe så Norge og Europa ikke igjen skal bli rammet av pesten, nazisme. Det er å ikke glemme, det er å lære og forstå. Det skylder vi de som kjempet og falt.

Jimmy Åsen

Journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags