Burde man bevare eller kanskje frede disse portstolpene og steingjerdene som er igjen?

Krigsminne: Tyskerporten på Bråten slik den så ut noen år før veien ble utvidet. Er slike minner fra krigens dager noe å ta vare på for ettertiden? Foto: Jimmy Åsen

Krigsminne: Tyskerporten på Bråten slik den så ut noen år før veien ble utvidet. Er slike minner fra krigens dager noe å ta vare på for ettertiden? Foto: Jimmy Åsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerEr de synlige minnene fra krigsårene og sporene etter den tyske okkupasjonen fra 1940–45 noe å ta vare på? Eller er det like greit å bli kvitt alt sammen? Det er bare sånn at selv om de synlige minnene blir borte, forsvinner ikke historien.

I Kragerø er det fortsatt en del krigsminner, selv om de stadig blir færre. De fleste finnes på Maistanga, Skriverheia og Bråten. Det tyske kystfortet på Krikken er et annet slikt sted. Det er også en rekke spor etter den tyske okkupasjonen andre steder i Kragerø.

En ting man må være klar over. Fjerner man et historisk krigsminne, er det som regel borte for alltid. På Rjukan ble fabrikken som laget tungtvann til Hitlers atombombe, sprengt og lagt i grus. Til tross for protester ble et av verdenshistoriens viktigste krigsminner ødelagt.

Da det i ettertid ble klart for de fleste hvor viktige dette krigsminnet er, har det blitt brukt millioner av kroner på å grave fram kjelleren hvor tungtvannet ble produsert. Mange har nok angret på at denne store fabrikkbygningen på Rjukan ble ødelagt uten å tenke på mulighetene som lå i framtiden.

Så viktige krigsminner finnes neppe i Kragerø. Men bør man nå stoppe opp, så ikke den samme tabben som på Rjukan skjer her? At noe blir ødelagt som vi kommer til å angre bittert på om noen år? Jeg tenker først og fremst på det området som utgjorde den tyske leiren på Maistanga, Bråten og Skriverheia.

Utrolig nok eksisterer fortsatt de aller fleste av portstolpene som markerte de forskjellige inngangene til leieren. De fine steinhellene som ble brukt til murerarbeidet, ble tatt ut i et lite dagbrudd på Vestheia. Burde man bevare eller kanskje frede disse portstolpene og steingjerdene som er igjen?

I nærheten av Høyttalerfabrikken sto et lite, men spesielt minne: En liten bunker. Slike var det en rekke av rundt i hele området tidligere, men alle de andre nå borte. Brakkene etter tyskerne ble tatt i bruk i årene etter krigen, da det var stor boligmangel i Kragerø. En av disse brakkene eksisterer fortsatt. Den står i nærheten av tyskerporten på toppen av Bråtebakken.

Om vi liker det eller ikke, er krigsårene en del av Kragerøs historie. Kanskje man burde plukke ut de viktigste minnene vi har igjen for å ta vare på dem for etterslekten? Det finnes en del litteratur om Kragerø og krigen. Fotografier også. Av og til dukker det fortsatt opp nye, ukjente og spennende historier.

Hadde man samlet alt som er skrevet om krigen og Kragerø, ville det blir et stort bokverk. Ikke minst har lokalavisene siden 1945 skrevet mye som kan knyttes til krigsårene. Og mer vil sikkert komme. Siste artikkel er ganske sikkert ikke skrevet og det siste krigsminnet er trolig heller ikke funnet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags