Gå til sidens hovedinnhold

Jernbanebygget - kaste penger ut av vinduet!

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kragerø kommunes flertall fortsetter å sløse med knappe kommunale midler. Budsjettet for 2018 vil i praksis i beste fall gå i null på grunn av redusert avdragstid på lån, allikevel velger Ap, Rødt, Miljøpartiet, Sv og Venstre å gå for en full opprustning av Jernbanebygget. Rådmannen har tidligere foreslått å selge bygget uten at de flertallspartiene har fulgt det klare rådet.

Nå vedtas det at kommunen skal bruke minst 13 millioner kroner i tillegg til kjøpesummen på 5,3 millioner på bygget. Dette for å sette det i stand til å bli et kontorbygg for NAV.

For Fremskrittspartiet i Kragerø er dette et helt håpløst prosjekt som vil kaste bort millioner av kroner for skattebetalerne. Bygget står tomt etter at leietakerne ble kastet ut.

Hvis en annen utleier med tilgang på kalkulator skulle regne på ombygging av Jernbanebygget ville regnestykket ikke gå opp. Tallene  er som følger. Total investert kapital i jernbanebygget er 18,3 millioner. Et lån på 18,3 mill på 20 år gir ved snitt 4 prosent rente ca 111 000;- i månedlige avdrag og renteutgifter. Årlig 1 mill og 332000,-  Det er kapitalkostnaden. Driftskostnad pr. år er omlag 300 000,- uten heis i bygget. Sum pr år som skal dekkes. 1 632 000,-

Les også

Thorleif ble enstemmig valgt på historisk Frp-møte

 

Jernbanebygget er totalt 950 kvm. Trekker man ut 150 kvm for loft og kjeller som ikke er lett å leie ut til full pris , har man omlag 800 kvm som skal ha en leiepris som kan dekke kostnadene.

Hva blir så leiepris? Prisen blir 2040,- kroner ,- pr. kvadratmeter. Hvem i all verden med tilgang til en kalkulator ville vært så sprø at man investerer 18,3 mill i et utleie objekt som krever dobbel husleie pris i forhold til sammenlignbare kontorer i Kragerø Sentrum ? Det må være politikerne i Kragerø.

Nav har i dag omlag kr. 1000 pr. kvadratmeter og biblioteket har 500,- pr. m2.  Jeg klarer ikke å forstå hvorfor politikerne i Kragerø mener at NAV eller andre skal leie av kommunen til dobbel pris?

Hvorfor skal NAV Telemark pådra seg en ekstrautgift på 600 000 i forhold til å være der de er i dag ? Hvis det er slik at de ikke skal betale hva det koster, - Når ble det en kommunal primæroppgave å subsidiere husleie for staten?, eller andre?

Har NAV mulighet til å inngå en slik leieavtale uten å legge dette ut på anbud utifra ønskede kriterier? Tror politikerne at NAV i en anbudskonkurranse velger det dyreste? Et annet spørsmål er om kommunen har anledning til opptre som konkurrent til andre utleiere private utleiere med subsidiert husleie. - Penger som må bli tatt fra helse og skolebudsjettet!

Jernbanebygget bør selges så fort som mulig for å unngå unødvendige kommunale investeringer mener Kragerø FrP. Kommunen bør prioritere sitt knappe handlings rom til kjerneoppgavene.

Thorleif Fluer Vikre

Kommunestyre repr. ( FrP)

Kommentarer til denne saken