Skal du kjøpe bolig?

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Godt nytt år! Skal du kjøpe bolig, så anbefaler vi å forlange en Boligsalgsrapport etter NS 3600, fordi det vil gi deg bedre forutsetninger for en trygg bolighandel. Når boligen er overtatt er det huseier som overtar risiko og plikter vedrørende boligen, ikke megler, ikke takstmann og ikke selger!


For litt over to år siden henvendte Eiendom Norge, som organiserer cirka 80 prosent av landets eiendomsmeglerforetak, seg til Norges Takseringsforbund (NTF) og Nito Takst, som i hovedsak organiserer takstmenn i Norge, og fortalte at de hadde et problem. Cirka en av fire transaksjoner i boligmarkedet får et etterspill enten i form av rettssak eller tvist mellom kjøper og selger, dette er lite trivelig og kan være både økonomisk kostbart og opprivende, det er også å anse som et samfunnsproblem.


Dette endte da med en bindende avtale mellom Eiendom Norge og NTF/Nito Takst som avtaleparter på høstparten i 2012, man var da forlikt om at man skulle ta i bruk en ny Boligsalgsrapport (BSR) med betydelige forbedringer i forhold til både eksisterende BSR og en ordinær verditakst. Det ble så satt i gang arbeider med en ny standard for utarbeidelse av BSR, og våren 2013 var denne klar. Etter dette er det lagt ned betydelige midler og arbeid fra takstbransjen sin side for å utarbeide egnet verktøy for å kunne jobbe rasjonelt og systematisk opp mot den nye standarden. Det praktiseres utstrakt bruk av nettbrett, applikasjoner og digitale arbeidsmetoder. BSR slik vi kjenner den i dag er basert på NS 3424, og problemet med den er at den ikke spesifiserer hvor nøyaktig bygningsdeler og bygninger skal beskrives, og spranget mellom ulike rapporter i innhold kan være stort. Det er dette problemet den nye NS 3600 skal løse, den spesifiserer hvor nøyaktig og i hvilket omfang, og vil fungere som en spesifikasjon av NS 3424.


I løpet av høsten har takstbransjen kommet godt i mål og er klare for å levere, det er utarbeidet verktøy, kursing og utdannelse av nye takstmenn (og kvinner). Da sprenger bomben: Presset fra egne rekker ble for stort, Eiendom Norge trekker seg fra avtalen, de vil ikke ta i bruk den nye rapporten, som de selv var med å initiere.
Det er ingen tvil om at den nye rapporten blir er et bedre produkt for forbrukerne, undertegnede har prøvd ut det nye verktøyet, og det er en omfattende og krevende jobb å utarbeide rapport i henhold til 3600, det innebærer at boligen går igjennom en mye grundigere undersøkelse, og en del takstmenn, vil nok måtte belage seg på å bytte lakkskoene og dressbuksa ut med vernesko og snekkerbukse, samt å finne fram litt verktøy fra den gang man var utførende håndverker. Det blir strengere krav til dokumentasjon, og til hvordan ting blir gjort, det er kanskje ikke så lurt lenger å få noen til å ta den jobben «uten kvittering», dette er dokumentasjon som kan ha betydning for verdien av boligen din.
Resultatet derimot, blir at den som overtar boligen får et godt styringsdokument, i forhold til å planlegge kommende vedlikehold på boligen. Ved avhending av fast eiendom er det i de senere år blitt vanlig å tegne eierskifteforsikring for selger, og som en naturlig konsekvens av dette igjen tegner kjøper sin kjøperforsikring. Det vil være naturlig å forvente av den nye rapporten at behovet for slike forsikringer minker, og ideelt sett forsvinner. Risikoen blir mindre, og da skulle også premien bli lavere.


Fra NTF sin side, så blir det som tidligere forutsatt, den nye rapporten blir tilbudt fra 1.1.2015, og den gamle rapporten utfases med en overgangsperiode fram til 1.3.2015.
 

Kevin Hunter Nielsen
takstmann MNTF,
på vegne av Norges Takseringsforbund avdeling Telemark

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags