25 år under slaveri

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Eritrea LESERBREV: På dagen i dag, for 25 år siden, trodde alle eritreere at friheten de hadde kjempet for og som kostet over 65.000 liv var sikret! De trodde kampen skulle sikre grunnleggende menneskelige interesser: Bedre politiske rettigheter, økonomiske fordeler og sosial rettferdighet. I 1993 ble Eritrea et selvstendig land gjennom en folkeavstemning. Alle håpet på en strålende og rolig framtid. Men det som fulgte ble et utrolig brutalt regime og fullstendig undertrykkelse.

Da Isaias Afwerqi hadde et intervju med utenlandske journalister i 1993 om framtiden for EPLF, sa han: «Hvis vi ikke kan etablere et demokratisk samfunn betyr det at vi svikter det eritreiske folk og hovedhensikten med revolusjonen». Men det som skjedde var det motsatte.

Eritreere har ikke frihet i sitt land. Landet ble uavhengig av det etiopiske styret, men ble gradvis erstattet av en hjemlig undertrykker. Eritrea fikk ingen grunnlov, det finnes inget parlament, ingen uavhengige medier, ingen ytringsfrihet, og ingen politiske partier. Folk er fengslet uten at de vet hvorfor og fangeleirer og fengsler er spredt utover hele landet, noen av dem i ørkenområder hvor temperaturen kan bli over 50 grader. I Eritrea er sannsynligvis 10.000 uskyldige mennesker fengslet. Regimet tillater ikke religionsfrihet. Det finnes mange Jehovas vitner og pentekostalmedlemmer som er i fengsel, til og med den ortodokse biskopen er fengslet i Eritrea. I tillegg har mer enn 35 politikere og journalister vært holdt i et hemmelig fengsel i over 15 år.

I dag har Eritrea en stor mineralrikdom av gull, kobber og sink, og regimet tjener milliarder på dette hvert år, men det er fremdeles ikke sikret grunnleggende fasiliteter til folket. Det eritreiske folk lider av mangel på vann, strøm og grunnleggende varer som brød, matolje og drivstoff.

Alle ungdommer fra 16 år og fram til 55 år er tvunget til militærtjeneste med et stipend på 15 USD per måned! I denne situasjon kan de ikke fortsette med utdanning, de kan ikke jobbe eller bevege seg som de vil. Kort sagt er Eritrea et åpent fengsel!

Akkurat nå skryter regimet mye av Eritreas forestående uavhengighetsjubileum. Men for to måneder siden låste regimet hele pengesystemet, økonomien har gått ned og det har blitt vanskelig å kjøpe, selge og produsere noe. Livet i Eritrea er for jævlig. 3. april 2016 drepte regimets soldater 11 ungdommer og skadet 20. I Eritrea bruker de skarpt på sine egne!

EU bør ikke skjemme bort regimet ved å gi det kontanter. De oppmuntrer regimet til å fortsette å undertrykke folket og slik skaper vi flere flyktninger som vil til Europa. EU bør presse regimet til å gjøre konkrete endringer, og ikke bli lurt av regimets mantra om nasjonsbygging. Den norske regjeringen, UDI og hvert fylke bør være klar over ulovlige aktiviteter blant eritreiske flyktninger som støtter det diktatoriske regimet.

Den statlige kirken i Eritrea fungerer som regjeringens nettverk og lurer eritreere i diaspora til å støtte diktatoren. Her i Norge er den eritreiske ortodokse kirken et sted der eritreiske ungdommer hjernevaskes. De betaler to prosent av inntekten sin til regimet for å godtas i kirken, flyktninger trues og spioneres på. Dette er noe Norge bør rydde opp i. At eritreere blir pålagt å betale to prosent i skatt til regimet i Eritrea er utpressing og må stoppes av norske myndigheter.

Vi er bekymret og trenger tiltak for å stoppe denne undergravende virksomheten, som i første omgang går ut over den enkelte eritreers personlige sikkerhet. I neste omgang kan den skape grupper med ekstreme holdninger og handlinger – som kan skade hele samfunnet. I en slik situasjon ber vi politiet og norske politikere å gå til rettslige tiltak mot dem som spionerer på sine landsmenn og truer asylsøkere som ikke støtter regimet og mot dem som reiser på ferieturer fra sitt eksil til sitt tidligere hjemland.

Stefanos Temolso

Secretary, Umbrella of Eritrean justice seekers Norway

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags