Gå til sidens hovedinnhold

Vedrørende sletting av betydningsfulle personers graver på kommunens gravplasser

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kopi av brev sendt kirkegårdskonsulent Bertha Gautefall Hiis, Kragerø kommune

Arnfinn Jensen skriver i kirkebladet «Vi snakkes» nr. 4 desember 2018, at den i sin tid landskjente los og eminente seiler «Per Korset»s grav på Skåtøy kirkegård vil bli slettet i 2019 «dersom det ikke blir tatt affære».

Los Peder Pedersen Korset (1827–1904) deltok med sin losbåt «Dragen» i rundt 30 regattaer, og vant førstepremien i de fleste av dem. Ved landsregattaen i Stavanger 1868 ble han landskjent, omtalt i Skilling-Magazin, artikkelen illustrert med et xylografi som stadig gjengis, hvor starten er fremstilt etter samtidig fotografi. Bjørnstjerne Bjørnson skrev da sangen «Den norske sjømand er et gjennembarket folkeferd», og ved tilbakekomsten til Kragerø ble Per, med sitt mannskap sønnene Per og Henrik, feiret med stor fest og flere hyldningsdikt, forteller Arnfinn Jensen.

Gravsteinen fra 1904 er nå 114 år gammel, og faller dermed inn under vernet av gravminner eldre enn 100 år.

Kragerø kirkegårdsansvarlige har i de senere årene pådradd seg lite flatterende oppmerksomhet i flere tilsvarende tilfeller: Musikkveteranen Siggen Andresens grav ble slettet uten forvarsel, Kragerøsangens forfatterinne Nanna Schwengaards likeså, og så vidt jeg minnes var det samme sak også med brannformann Knut Knutsens grav. Som vel de fleste her i byen utmerket vet var han den som har æren av å ha tatt vare på nesten alt som i dag finnes i Berg-Kragerø Museum av uhyre verdifulle og helt unike byhistoriske gjenstander som går helt tilbake til rundt 1700 og frem til 1900.

I de ovennevnte tilfellene ble gravene markert på nytt, fordi personene har gjort samfunnet store tjenester.

På Skåtøy kirkegård finnes for øvrig gravminner over Adolf Juel, kaptein Dønvig (han med redningsbøyen), maleren Henrik Lund, og kan hende flere tilsvarende navn som er av lokalhistorisk eller nasjonalhistorisk betydning og derfor bør bli bevart selv om de ifølge reglene skulle vært slettet.

Samtlige kirkegårder eller gravlunder i nåværende Kragerø kommune som hører under kommunens kirkegårdskonsulent, bør man snarest gjøre nødvendige vedtak for om vern av denne typen gravminner, uansett om festetiden er utløpt.

Eksempelvis: Skulle familien Wilse om noen år ikke fortsette å betale for Anders Beer Wilses gravminne på Nordre Kalstad, vil det være galt å slette det, fordi A.B. Wilse ble landets mest kjente fotograf.

Ulf Hamran

Kommentarer til denne saken