Gå til sidens hovedinnhold

Kjepper i hjulene for eiendomsskatten

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kragerø FrP er godt fornøyd med regjeringens statsbudsjett hvor det varsles at skattepromillen skal ned fra 7 til 5 promille fra budsjettåret 2020. I Kragerø betaler alle eiendommer eiendomsskatt. Takstene på boliger er basert på sjablong kvadratmeter priser som gir et skattegrunnlag. For næring og hytter er det utført en selvstendig taksering for å få frem skattegrunnlaget.

I vedtektene for eiendomsskatten i Kragerø er det innført 70 prosent rabatt på takstene. Kragerø Frp vil arbeide for å fjerne eiendomsskatten i kommunen, men ser at dette ikke kan gjøres over natten. Kommunen må driftes bedre og billigere for å kunne gi innbyggerne, næringslivet og hytteeiere penger tilbake.

Kommunens politiske flertall med Ap og Rødt i spissen har de siste årene styrt kommunens økonomi fra overskudd til underskudd. 
Vi er bekymret for at disse partiene nå lettvint vil øke skattegrunnlaget i budsjettet ved å stemme for å øke takstene gjennom en såkalt «kontor» taksering.

Kragerø Fremskrittsparti er imot dette og mener at kommunens samlede eiendomsskatteinntekter bør reduseres. Ikke økes.   

Argumentet om at tjenestetilbudet styrkes av å ha denne skatten faller i grus når vi ser på kommuner som har høy eiendomsskatt også har store mangler innen helse og omsorg. Skatten virker mer som en belønning av ineffektive politikere enn at den styrker tjenestene. Ingen kommuner med høy eiendomsskatt har gode nok tjenester.

I gjennomsnitt utgjør inntektene på eiendomsskatt på hus og hytter en liten del av kommunens inntekter på om lag 580 millioner kroner. Inntektene fra eiendomsskatten er i underkant av 50 millioner kroner, samtidig som rådmannen i Telemarksforsknings rapport har identifisert at kommunen bruker 51 millioner mer på sine tjenester enn sammenlignbare kommuner.

For FrP er det selvsagt at folks skattepenger skal brukes effektivt og nøysomt.  Vi vil ikke sende regningen for dyr kommune drift til innbyggerne gjennom økning av eiendomsskatten. Den bør reduseres, ikke økes.

Jeg tror at kommunevalget til neste år blir et veiskille for vår kommune. Ap, SV og Rødt vil kreve enda høyere eiendomsskatt av innbyggerne sine, mens FrP vil gå til valg på å omstille seg for å få en bedre kommune økonomi.

For Kragerø Frp er en bolig er et hjem, ikke et skatteobjekt. 

Thorleif Fluer Vikre

Konst. Leder Kragerø Frp

Kommunestyrerepresentant

Kommentarer til denne saken