Hvem skal styre kommunen vår - «gatas parlament» eller de folkevalgte?

Atle Olav Ljåstad.

Atle Olav Ljåstad. Foto:

Av
DEL

LeserbrevJa, det kan en faktisk spørre seg etter avisinnlegg i KV, blant annet av «Byvennene» og Aslak Thorsen. Der får en inntrykk av at de representerer et folkekrav som politikerne vær så god må bøye seg for. Men hvor representative er de for folk flest, og hvilken rett har de uansett til å stille slike krav?

Selvsagt bør de folkevalgte lytte til hva folk mener. De bør kanskje bli flinkere til det?

Men politikerne må like vel ta beslutninger på selvstendig grunnlag, ikke la seg diktere hverken av underskriftskampanjer, tilfeldige grupperinger eller avisinnlegg. De folkevalgte har sine partiprogrammer. De forplikter. De har grundige saksutredninger og tilrådinger å forholde seg til. Men de skal heller ikke la seg diktere av rådmannen og hennes stab. De skal ta beslutninger på et selvstendig grunnlag. Det er det de er valgt til å gjøre.

I beslutningsprosesser er det viktig å skille mellom hvilke oppgaver politikerne har og hvilke oppgaver administrasjonen har. Politikere skal ikke blande seg opp i administrative oppgaver slik vi har sett eksempler på i saken om B-13 tomta. Tilfeldige henvisninger til en eller annen anonym «ekspertise» utenfra skal heller ikke styre beslutningsprosesser. Men vi forventer at politikerne setter seg grundig inn i sakene og ikke forsøker å rømme fra beslutninger de har vært med på. Vi må ha politikere som er til å stole på og som gjør vedtak en kan forholde seg til.

Det er veldig bra at folk engasjerer seg og gir uttrykk for sine meninger, både «Byvennene», i avisinnlegg og i underskriftskampanjer. Et stort og bredt engasjement som i B-13 saken er absolutt noe som politikerne bør lytte til, men ikke la seg diktere av.

De folkevalgte er avhengig av å ha folkets tillit. Til høsten er det kommunevalg. Da er det vi, vanlige folk på gata, som skal bestemme.

Atle Olav Ljåstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags