Hvem skal Kragerø kommune handle med?

B13 Kragerø AS: Skisse av det planlagte administrasjonsbygget på Danskekaia.Illustrasjon: B13 Kragerø AS/Erik Malm

B13 Kragerø AS: Skisse av det planlagte administrasjonsbygget på Danskekaia.Illustrasjon: B13 Kragerø AS/Erik Malm

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I løpet av høsten har det stormet rundt Ivar Tollefsens selskap Fredensborg. Dagens Næringsliv har fortalt sine lesere at Fredensborg har unnlatt å melde 13 bygårder til kommunalt forkjøp. Mer enn 600 leietakere kan dermed ha mistet retten til å kjøpe leiligheten sin. Videre har Fredensborg seksjonert 20 leiegårder i Oslo, – 1000 leietakere skulle da ha fått tilbud om å kjøpe leilighetene med 20 prosent rabatt – noe Fredensborg ikke kan dokumentere har skjedd. Tollefsen og Fredensborg har også oppgitt for høye arealer for i alt 189 leiligheter i annonser på Finn.no, – dette siste forholdet er nå politianmeldt av Rødt i Oslo.

Ivar Tollefsen og hans selskaper har i løpet av de siste åra kjøpt seg kraftig opp i Kragerø, og er nå vedtatt som utleier når kommunen skal flytte 97 kontorer fra Tangen til B13-tomta. Mange i byen har bekymra seg over at en person, Tollefsen, får så stor innflytelse over byen, dens eiendommer, virksomheter og utseende. Denne bekymringen har økt betydelig etter at opplysningene om de mer kuriøse sidene ved Tollefsens selskaper har nådd folk i Kragerø.

Under Formannskapets behandling av leieavtalen for det nye administrasjonsbygget på tomta B13 (27. november), tillot rødtrepresentanten Birthe Paulsen å undre seg: «Har Fredensborg tilstrekkelig integritet til å være en avtalepartner?». Spørsmålet førte til at ordføreren klubbet ned representanten – med beskjed om at «jeg må be om at du holder deg til den saken vi har til behandling».

LES OGSÅ: Fredensborg svarer Rødt-styret

Vi mener at rødtrepresentanten sitt spørsmål var både betimelig og berettiget, for når kommunen skal drive forretningsvirksomhet, må det være tillatt å kunne nøye vurdere den man skal handle med: Fredensborg garanterer for selskapet B13 Kragerø som skal være utleier til kommunen. Ifølge forskrift om offentlige anskaffelser skal kommunen gjøre vurderinger av integritet ved anskaffelser. Og i dette tilfellet spesielt fordi det handler om vitale interesser og store penger for kommunen over svært lang tid (avtalens varighet er 30 år!) Ifølge forskriften kan en leverandør avvises dersom selskapet «mangler den nødvendige integritet som kontraktspart.»

Når nå opplysninger om Fredensborg blir mer kjente og virker å være substansielle, blir spørsmålet til representant Birthe Paulsen ytterligere aktuelt: Skal Kragerø kommune handle med selskap som synes å ha liten respekt for spillereglene på eiendomsmarkedet? Og som systematisk synes å ha oppgitt feilaktige opplysninger om areal i leieforhold? Skal kommunen basere forholdet til tilbyder på en kontrakt som er uklar på pris og antall kvadratmeter?

Flertallet i kommunestyret svarte ja på disse spørsmålene 3. juledag. Rødt stemte mot.

Rødt Kragerø v/ styret

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags