En gammel feil på Berg

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kragerø fotoklubb har en interessant utstilling om bygningsmiljøer i Kragerø før og nå. Utstillingen er satt opp på Berg museum i helgene nå i oktober og selv om mange har sett bildene enkeltvis i lokalavisa, er det artig å se en sammenstilling som viser mange ulike kragerømiljøer samtidig.

Vi er vant til å tenke at mye av det gamle blir vekk, men utstillingen viser sannelig at mye også er bevart – i hvert fall i all hovedsak. Det er vel verdt å legge en helgetur til Berg lørdag eller søndag. Kafeen er åpen også.

Men en pussighet har jeg lyst til å påpeke. Et gammelt bilde som tydelig viser en stor branntomt, er presentert som resultatet av bybrannen i Kragerø i 1886. Det kan ikke være riktig.

Det er vår grundige lokalhistoriker Mads Olsen som tidligere har gjort meg oppmerksom på feil ved dette bildet. Noe likner på Kragerø. Men et par feil er lette å se, hvis du ikke allerede er blitt forledet av teksten som fastslår at det er branntomta i Kragerø før den første Håndverkeren ble bygd.

Vi ser klart at det absolutt likner Kragerø, men er det virkelig Biørnsborg vi skimter til venstre? Veien forbi gjør jo en sving, og den er i virkeligheten rett. Og er fjellkollen ved trafoen mellom kinoen og Folkets hus så stor?

Jeg har selv stått ved foten av Biørnsborgbakken med kamera og objektiver med ulike brennvidder, og jeg har stått på Kirkehaugen og i tillegg klatret opp mot Skriverheia, og det er umulig å ta et fotografi med samme vinkel og utsnitt!

Kan det være et annet sted? Leting på internett etter bybranner rundt om i landet, gir ikke noe svar, selv om det finnes branntomter som likner på Kragerø.

En forklaring kan være at bildet rett og slett er en dobbeltkopiering, en sammenblanding av to forskjellige negativer, kanskje ved foto-eksperimentering eller ved en feil i mørkerommet? I alle fall kan det ikke fortsatt presenteres som et faktabilde etter bybrannen i Kragerø, for hvis fotografiet skal kunne brukes som dokumentasjon, så må alt stemme.

Ta en tur til Berg og studér dette bildet. Veien foran Biørnsborg kan vel ikke være bygd to ganger – først en gang med sving og deretter rett?

Aslak Thorsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken