Gå til sidens hovedinnhold

"Kjære tusenvis av barnehageansatte som hver eneste dag gjør at Norge går rundt"

Artikkelen er over 4 år gammel

Kjære Christine. Eller Gunn, Olav eller alle dere andre som hver eneste dag har passet på mitt mest verdifulle. Kjære tusenvis av barnehageansatte som hver eneste dag gjør at Norge går rundt.

Jeg husker dagen som det var i går. Prinsen min var skeptisk, men pappaen hans var enda verre. Hvordan var de voksne, hvordan var fagligheten, hvordan var det pedagogiske opplegget – hvordan skulle andre voksne gi mitt barn en trygghet. Jeg kan kjenne bekymringsrynka fortsatt.

Kjære Susanne. Du som leser bøker med den vitebegjærlige ungen min. Du som gjør at ungen min vet hva forskjellige kryp heter og hvor mange bein et tusenbein har. Vi trenger flere av deg.

Dere som er der er utmerket, men vi må ha flere av dere. Vi må både ha tilstrekkelig og godt kvalifisert personale i barnehagene. Derfor har vi fremmet forslag om en egen bemanningsnorm og ulike tiltak for økt kvalifisering av personale. Halvparten av dem som jobber i barnehagen, skal være barnehagelærere, og vi vil ansette flere barne- og ungdomsarbeidere.

Kjære Karoline. Du som tørker snørr og tårer. Du som var der da avskjeden om morgenen var ekstra vanskelig fordi jeg skulle være borte i flere dager. Du som ser de flestes barn mer enn de selv gjør. Dere er uerstattelige. Men for første gang på mange år går dessverre antall barn i barnehage ned. Vi har foreslått å utvide retten til plass til alle ettåringer født innen 31.12, og vi foreslo og fikk flertall for å utvide ordningen med gratis kjernetid til også å gjelde treåringer.

Vi innførte en makspris som gjorde barnehageplasser betydelig billigere. Men det er en stor utfordring at kvaliteten mellom barnehager er så ulik. Vi må skape en felles forståelse for hva god kvalitet i barnehagen er, og jobbe for å tette gapet. Da må ansatte satses på. Både med kompetanse, lønn og viktige arbeidsvilkår.

«Kjære verdens viktigste yrkesutøvere. Jeg håper dere vet hvor viktige dere er.»

Kjære Margareth. Du som fulgte min lille pode fra bleielivet til livet med Spiderman-truser. Du som fant den første vannkoppen. Du er så viktig. Vi vet at barn som får en trygg og utviklende tid i barnehagen, står bedre rustet til å takle både skole og resten av livet. En god barnehage kombinerer lek og læring på en måte som er tilpasset små barns nysgjerrighet og utforskertrang.

Dere gir våre største skatter meningsfullt innhold i hverdagen. Det krever tid. Vit at vi foreldre ser det. Vit at vi forstår at deres samlingsstunder er faglig forankret og med imponerende pedagogikk. I år lærte prinsen min blant annet om kropp og grensesetting. Avgjørende kunnskap som han fikk fra faglig sterke voksenpersoner i barnehagen.

Kjære Knut som krabber rundt på knærne. Du som er der mens våre prinser og prinsesser har slått seg og trenger ett fang. Vi vet at den gode starten i livet er viktig, men det er ikke gitt at alle barn har det bra hjemme. Dere som jobber i barnehagen ser blåmerkene, hører de bitte små hintene om hva som kan skje i hjemmet, for deretter å ta den vanskelige samtalen og alt det medfører med seg.

Ifølge barneombudet utsettes minst ett av ti barn for en eller annen form for omsorgssvikt. Dere er avgjørende lytteposter. Det er avgjørende at dere ser. Men det er for få meldinger fra barnehagene til barnevernet, i forhold til det vi vet av omfanget av omsorgssvikt. Jeg tror det har med bemanningssituasjonene i barnehagene å gjøre, vi trenger en bemanningsnorm.

Jeg elsker at ungen min er skitten fra topp til tå da jeg åpner porten i barnehagen. Elsker at dere har utfordret språket, motorikken og kroppen på min lille lysluggete bajas. At dere dro ham opp til Vealøs og Maritoppen.

Til høsten skal jeg både ha prinsen og prinsessa i en ny barnehage. Bekymringsrynka for det ukjente er på plass, men vissheten om sterke, dyktige, varme og omsorgsfulle ansatte har beroliget meg.

Kjære verdens viktigste yrkesutøvere. Jeg håper dere vet hvor viktige dere er.

Odin Adelsten Aunan Bohmann
småbarnspappa og partisekretær Telemark Ap

Kommentarer til denne saken