Til lokalpolitikerne i Kragerø

Trine Jørgensen Dahll, Venstre.

Trine Jørgensen Dahll, Venstre. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Til onsdag og torsdag skal detaljregulering for B13 behandles. Er det mulig å se på alle forhold om igjen en siste gang? Hele denne saken har vært stappfull av innvendinger og spørsmål. Startpunktet - at kommunen skulle leie lokaler nærmere sentrum kunne virke tilforlatelig.

At det skulle ende opp i å flytte kontorer mindre enn femhundre meter for å bli mer sentrumsvennlig er uforståelig. Hva koster en slik flytting reint samfunnsmessig?

Å forskuttere, binde seg i regulering og byggesak gjennom en leieavtale når det er den dårligste løsningen for Kragerø kommune - hvorfor skjer det? Spør folk.

Jo, fordi politikerne visstnok ønsker å være forutsigbare. Unnskyld meg; hvilken politiker tror at man blir husket fordi man var forutsigbar? I denne valgkampen har det versert en snutt på Facebook fra en framtredende Ap-politiker fra Kragerø som messer ut i kommunestyresalen: "Det er bare dumme kommuner som leier". Utsagnet sies om og om igjen: Det er bare dumme kommuner som leier. Og hele snutten ender opp som en kontradiksjon; En reklame for Kragerø Frp.

Ja, er det bare dumme kommuner som leier? Ap-politikeren mente så - Og Frp gjør narr fordi man i neste omgang gjør nettopp det: Er så dum at man leier - I tredve samfulle år.

Og ikke nok med det; Man skal leie noen parkeringsplasser under også - selv beholder KU en del plasser - Ja altså etter at kommunen gir fra seg plassene og inntektene fra parkeringen for så indirekte å betale for investeringen av plassen. Logisk?

Ja, for det heter i utbyggingsavtalen at utbygger skal få kjøpe tomtearealer fra Kragerø kommune for markedpris minus infrastruktur. Det innebærer at Kragerø kommune betaler infrastruktur.

Så vidt jeg vet tjente Kragerø kommune ingenting på overdragelse i Kirkebukta.

Men i denne saken syntes det som at politikerne mener at ubyggingsavtalen har ingenting med saken å gjøre. Den ligger ikke en gang ved som vedlegg i saken. Saken for øvrig prosederes bare som proforma, det såkalte informasjonsmøtet og naboers innvendinger er gode nok bevis for det; Innvendinger blir tiet i hjel.

Men, uansett, på den ene siden er en rekke partier skeptiske til å flytte fra Tangen til såkalt sentrum B13. Og mange er skeptiske til å leie istedenfor å eie - innenfor leieprisen kunne man årlig betale lån og avdrag om man bygde selv. At det skulle ende opp i en løsning som må være svært upraktisk for Kragerø kommune gjør at man like gjerne kunne blitt på Tangen? Hva er forskjellen på Tangen og B13 for kommunen?

Og alt skal altså handle om såkalt forutsigbarhet. Ja, valg av sted - er liksom ikke et tema.

Hvorfor i alle dager skal kommunen ha sin administrasjon på B13 når man kunne vært i Bonusbygget - rett over gata til Rådhuset? Spør folk. Fordi det handler mer om et anbud enn hva som er mest smart for kommunen? Men det er jo helt ulogisk - når muligheten over gata finnes? Sier folk.

Å leie et administrasjonsbygg som begynte med et anbud i et bygg som ikke fantes fordi det vant - når det ikke er det stedet som er det mest praktiske - Det høres både ut som dikt og forbannet løgn, og i hvert fall den reneste farsen på dårlig politisk håndverk.

Innvending fra Høyre, Sp og Frp har handlet om at man satt sentrumsgrensa slik den har blitt gjort, og at dette indirekte førte til denne floka vi nå sitter med.

Nå har jo flertallet snudd seg. Ville det ikke være logisk at man så på valget av administrasjonsbygg en gang til? Dersom man oppriktig mener at dette er lite framtidsrettet for Kragerø kommune kan man nå gjøre noe med saken.

Ja, jeg vedgår at min drivkraft i denne kampen mot administrasjonsbygg på B13 også skyldes at jeg syntes det er helt feil med en mastodont foran Andølingen. Vi har all mulighet til å se på selve KU-avtalen om igjen. Den har ligget i ro, og ingenting har blitt som intensjonen var.

Vi har all mulighet til å kunne se nå med nye øyne at det er umoderne å tette igjen byen. Ny regulering kunne lagt opp til at nye bygninger heller ble lagt langs heia under Andølingen på innsida heller enn på B13.

Fordi vi ser hvor fatalt det er å stenge igjen byen slik det nå planlegges. Andre byer har gjort det før og det ligner hvor som helst - , det reduserer byens særegenhet - Kragerø som en unik by.

Når alt kommer til alt at det til og med er feil sted for kommunen å være; i avstand til rådhuset når administrasjonen kunne flyttet inn over gata - Nei, da må dere snu i tide!

Takk for meg etter tolv år i kommunestyre og bygningsråd/planutvalg for bygg og miljø.

I denne saken håper jeg i det lengste at fornuften vil seire - Selv har jeg forfall på onsdag - Jeg overlater stafettpinnen til andre i planutvalget - men saken skal også behandles på torsdag.

Lykke til med et nei til detaljregulering av administrasjon på B13!

Kragerø 22. september 2019

Trine Jørgensen Dahll

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags