Et fullstendig lavmål

Påtent: Det tidligere hotellet Lune Huler på Lindås utenfor Bergen, som skulle huse flyktninger, ble satt i brann forrige helg. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Påtent: Det tidligere hotellet Lune Huler på Lindås utenfor Bergen, som skulle huse flyktninger, ble satt i brann forrige helg. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det siste året har den største flyktningstrømmen siden 2. verdenskrig bokstavlig talt skyllet inn over Europa. I begynnelsen av september hadde rundt 300.000 mennesker krysset Middelhavet på en farefull ferd mot et bedre liv i Europa. Det er over 1000 mennesker daglig.

Hoveddelen av flyktningene kommer fra Syria, Eritrea og Afghanistan. De har forlatt hjemmene sine på grunn av krig eller andre urolige forhold i hjemlandet. Ikke fordi de vil – men fordi det i de fleste tilfellene er en nødvendighet for å overleve.

Etter en strabasiøs ferd gjennom Europa, hvor mange tar seg fram over store avstander til fots, ender veldig mange av flyktningene i Tyskland. En god slump kommer til Sverige, mens rundt 30.000 har søkt asyl i Norge til nå i år. For å huse den store økningen av mennesker er det opprettet en rekke akuttmottak rundt om i landet, blant annet på Sportellet her i Kragerø.

At det stadig kommer flere flyktninger til de europeiske landene faller ikke i helt god jord hos alle. I Tyskland var det 173 angrep i første halvår, hvor mottak enten ble påtent, tagget ned med hakekors eller beboerne ble utsatt for rasistisk vold, skriver Der Spiegel. Tallet på angrep i de seks første månedene i år var nesten like mange som i hele 2014. Også i Sverige har det vært en rekke angrep, spesielt mot planlagte og midlertidige mottak. I november skrev Aftonbladet at det hadde vært 14 branner de siste fire ukene, og 26 totalt til nå i år.

Heller ikke i Norge slipper vi unna utskuddene som finner det for godt å tenne på planlagte eller eksisterende mottak. Forrige helg ble det tidligere hotellet Lune Huler på Lindås utenfor Bergen satt i brann. Hotellet var planlagt som mottak for 40 mindreårige asylsøkere fra nyttår. I går ble en mann i 30-årene pågrepet, mistenkt for den brannen.

Sett deg selv i situasjonen til de unge, mindreårige asylsøkerne. Du har rømt fra et krigsherjet land for å komme deg til et tryggere sted. Du aner ikke om foreldrene dine lever, og langt mindre hvor de er. Sliten og traumatisert kommer du til Norge. Her skal du være trygg. Men vel framme kommer sjokkbeskjeden: Mottaket du skulle bo på er tent på av folk som ikke ønsker flyktninger velkomne til landet.

Ærlig talt: Lavere enn dette er det virkelig ikke mulig å synke. Å tenne på et framtidig bosted for traumatiserte flyktninger er så langt ut på viddene som det er mulig å komme. Det som kanskje er enda verre er at disse handlingene hylles på sosiale medier.

På en av de innvandringskritiske gruppene på Facebook jeg har vært innom, var det så grove uttalelser om flyktninger at det gjorde meg direkte kvalm. Det virker å være akseptert at folk kan skrive hva som helst så lenge de skjuler seg bak dataskjermen. Men det er det ikke – og det skal det heller ikke bli!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken