Tør de ta grepene nå?

ADVARSLER: Rådmann Inger Lysa advarte politikerne om at det blir nødvendig å ta vanskelige valg i tiden framover. KVs redaktør mener at prioriteringene bør tas nå.

ADVARSLER: Rådmann Inger Lysa advarte politikerne om at det blir nødvendig å ta vanskelige valg i tiden framover. KVs redaktør mener at prioriteringene bør tas nå.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Sjelden har vi hørt rådmann Inger Lysa så klar som hun var i kommunestyret seneste møte, der hun ga en beskrivelse av kommunens økonomiske situasjon. «Vi vil stå overfor strenge prioriteringer. Det vil også bety å prioritere noe ned, og det er nok det som det vil bli mest av», sa rådmannen.

Det er mange faktorer som bidrar til det økonomiske krafttaket som nå må gjøres med kommuneøkonomien i Kragerø. Resultatet av alle disse faktorene er kort fortalt at det trolig må spares 50 millioner kroner i løpet av de neste to årene. Rådmannen utfordret i sin redegjørelse politikerne til å tenke over om man skal være optimistiske og vente med kuttene, med håp om at forutsetningene har endret seg i 2020, eller om man skal ta nødvendige grep allerede i neste års budsjett.

50 millioner kroner er et betydelig beløp, selv i et kommunebudsjett som er på en snau milliard. Rådmann Lysa gikk langt i å antyde at det blir nødvendig å se på struktur, som det heter på politiker- og byråkratspråket. I klartekst kan det bety sammenslåinger og nedleggelser innenfor skole, barnehage – og kanskje til og med innenfor omsorgssektoren. Ordet «struktur» kan få det til å fryse kaldt nedover ryggen på de fleste lokalpolitikere. Det gir svært sjelden politisk gevinst å gjennomføre slike «strukturelle endringer». Sånt noe blir det bråk av, i form av engasjerte innlegg på leserbrevsidene og i sosiale medier. Kanskje mobiliseres det også til fakkeltog gjennom byens gater, slik vi så det for noen år tilbake. Og det skulle bare mangle at innbyggerne reagerer og engasjerer seg i saker som er viktige for dem.

Men det er politikerne, som har bedt om og har fått tillit av befolkningen til å styre kommunen, som til slutt har ansvaret for å ta nødvendige avgjørelser. Å sørge for en sunn kommuneøkonomi, som tåler svingninger, er blant det politikerne har ansvar for å sørge for. I inngangen til et valgår – det skal jo velges nytt kommunestyre neste år – så frykter jeg at politikerne velger å utsette de tøffe beslutningene. Jeg sier ikke at nedleggelser av skoler og barnehager bør være det som skal gi Kragerø kommune økonomisk pusterom. Men jeg mener at rådmannen har et godt poeng, når hun viser til at antallet barn i Kragerø går ned, mens det blir flere eldre. Da er det naturlig å se på mulighetene for å omfordele ressurser fra et område i nedgang til et område i vekst.

Det er uansett nødvendig at politikerne tar grep. Og hvis de ikke «tør» ta det nå, i forbindelse med behandlingen av budsjettet for valgåret 2019, så bør i det minste alle partiene formidle klart og tydelig hvilke prioriteringer de vil gjøre i sine valgprogrammer. Det vil være en ærlig og ryddig måte å opptre overfor velgerne, noe vi fortjener før vi går til stemmeurnene neste høst. Til sjuende og sist tror jeg også de politiske partiene vil tjene på å være tydelige over for sine velgere.

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken