På tide å smelte isfronten

STEMNINGSSKIFTE: Frustrasjonen over det dårlige samarbeidsklimaet i deler av lokalpolitikken ble luftet under Vestmarkonferansen. Kan vi håpe på et stemningsskifte i tiden framover?

STEMNINGSSKIFTE: Frustrasjonen over det dårlige samarbeidsklimaet i deler av lokalpolitikken ble luftet under Vestmarkonferansen. Kan vi håpe på et stemningsskifte i tiden framover?

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LEDER: På mandag er det valg, og når det er valg er det både en tradisjon og en forventning om at redaktører rundt om i vårt langstrakte land oppfordrer sine lesere til å bruke stemmeretten. Det gjør selvfølgelig jeg også. Vi er utrolig heldige som har muligheten til å velge hvem som skal styre landet, og vi kan uttrykke nesten hva som helst om den jobben de gjør mellom valgene.

Men denne gangen har jeg lyst til å ha fokus på de politikerne vi kan velge mellom. De aller fleste som står på en stortingsvalgliste har startet sin politiske løpebane i et kommunestyre. Jeg er ganske sikker på at erfaringene man høster fra tilværelsen som kommunestyremedlem, er ganske avgjørende for om man ønsker å prøve seg på et høyere politisk nivå – for kanskje til slutt å havne på en valgliste til et stortingsvalg.

Under Vestmarkonseransen sist tirsdag var samarbeidsklimaet i kragerøpolitikken ett av temaene som ble diskutert. Da kom det litt til overflaten, det vi som følger lokalpolitikken tett har sett i flere år nå. Det er langt på vei en isfront mellom deler av opposisjonspartiene og de styrende, rødgrønne partiene.

Det har vært sånn i flere år, men fronten har vært på sitt aller kjøligste de to-tre siste årene. I alle fall i formannskapet og i kommunestyret. I hovedutvalgene er det langt på vei en helt annen stemning mellom politikerne, og mange av utvalgenes vedtak gjøres enstemmig.

Tonen mellom en del av politikerne, og karakteristikkene av hverandre både i kommunestyre- og formannskapssalen, i avisspaltene og på sosiale medier, er altfor ofte unødvendig ufin. Som observatør av ordskiftet i lokalpolitikken bringes jeg ofte tilbake til den gang for skremmende lang tid siden, da jeg engasjerte meg i elev- og studentpolitikken. Debattene der handlet altfor ofte om å score lettvinte retoriske poenger og sementere politiske skillelinjer, framfor å diskutere det som faktisk var vårt oppdrag – nemlig temaene som var viktige elever og studenter.

Vi er nå i startgropen av et omstillingsprosjekt her i Kragerø som skal pågå i flere år framover. Næringslivet i kommunen har klart å samle seg i én forening, og skal nå jobbe for løsninger på det vårt lokale næringsliv har av felles utfordringer. Nå er det på tide at også våre lokalpolitikere skaper et klima og en arena for fornuftige diskusjoner om de alvorlige oppgavene kommunen vår står over for på mange områder. At man kaster bort både tid og krefter på håpløs diskusjon om hvem som skal være med på en studietur til Danmark, lover ikke godt i starten av det viktige omstillingsprosjektet. Det er på tide at lokalpolitikerne snakker med og om hverandre på en skikkelig måte.

Jeg skal ikke forsøke å felle en dom som fordeler skylda for hvorfor samarbeidsklimaet har blitt som det har blitt. I en slik krangel er det vel sjelden én part som har all skyld. Men med den stemningen som er i deler av lokalpolitikken nå, så forstår jeg godt at politisk interesserte innbyggere som står på vippen i forhold til om de skal engasjere seg, lar være. Det er synd for lokalpolitikken og oss som bor her. Vi risikerer å miste politiske talenter som kan gjøre en god jobb for Kragerø, og som kanskje kan bli blant dem vi kan velge å stemme på ved et framtidig stortingsvalg.

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken