LEDER: Jeg skal innrømme at det var med temmelig stor ærefrykt at jeg en septemberdag i 2015 trådte inn i KVs redaksjonslokaler som nyansatt redaktør. Det å bytte jobb kan i seg selv være spennende nok. Nye kolleger, ny bedriftskultur og mer ansvar. Nå var jeg så heldig at jeg kjente de fleste i KV-gjengen fra før av, redaktøransvar hadde jeg hatt tidligere, og jeg har alltid likt faglige utfordringer.

NOE av det jeg tenkte mest på etter at jeg takket ja til stillingen, var faktisk tallet som står på KVs førsteside i hver papirutgave, som sikkert de aller fleste ikke fester seg spesielt ved. «Årgang 173» sto det under KV-logoen på førstesiden da jeg ble ansatt. Nå står det «Årgang 175».

Som journalist Jimmy Åsen skriver i dagens avis, så kan Kragerø Blad Vestmar spore sitt «DNA» helt tilbake til 1844. Det er nok ikke mange firmaer her i vårt distrikt som fortsatt er i sving, som kan vise til en «slektstavle» som går så langt tilbake i tid. Det er noe vi er veldig stolte av, og som inngir respekt til alle dem som har vært delaktige gjennom avisens lange historie. Tenk på den utrolige teknologiske utviklingen avisbransjen har vært gjennom siden midten av 1800-tallet. Jeg vil tro at samtlige av avisens redaktører har stått foran temmelig vanskelige og avgjørende veivalg når det gjelder den videre utviklingen, etter hvert som nye muligheter har dukket opp. Og det må ha blitt tatt mange riktige valg opp gjennom årene – både når det gjelder teknologisk utvikling og innholdet i avisen.

KV er, som alle andre lokalaviser her til lands, midt oppe i et slikt veivalg nå. Spesielt det siste året har vi satset tungt på å forbedre vårt digitale tilbud. KV har gått fra å være en tredagers papiravis, til å levere ferske nyheter på nett i tillegg hver eneste dag. Det er selvsagt teknologiske verktøy som er med på å gi oss mulighet til denne digitale satsingen, men først og fremst er det forventninger blant dere lesere som «tvinger» fram endringen. Det er ikke lenger holdbart for en lokalavis å servere nyheten om en hendelse flere dager etter at den har skjedd, slik det var da det bare fantes papiravis. I dag er nesten halvparten av KVs abonnenter hyppige brukere av vår nettavis og e-avis. Nesten hvert fjerde abonnement er heldigitalt, det vil si at de ikke får avisen i postkassa. I en normaluke tegnes det rundt 25 nye KV-abonnementer. Av disse er gjerne ett eller to såkalte komplett-abonnementer (papiravis med full digital tilgang inkludert), mens resten er heldigitale abonnementer. Det ville vært uansvarlig av meg som redaktør og oss som redaksjon å ikke følge opp dette klare tendensskiftet blant våre lesere.

Vi skulle selvsagt ønske oss at enda flere av våre «papirabonnenter» aktiverer den digitale tilgangen som allerede er inkludert i abonnementet på papiravisen. Dere går rett og slett glipp av mye redaksjonelt innhold hvis dere ikke tar oss i bruk digitalt. De som trenger hjelp med registreringen må gjerne ta en tur innom våre nye lokaler i Bryggasenteret (i de tidligere lokalene til Lanternen), når vi førstkommende onsdag ettermiddag holder åpent hus. Da hjelper vi deg mer enn gjerne med å få deg registrert, slik at du får tilgang til alt innhold. Ta gjerne med deg telefonen, nettbrettet eller laptopen din, så skal vi få deg «på nett». Eller stikk bare innom for en hyggelig prat.

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør