Idrettshelter fra Kragerø

Idrettshelter: Kåre Sveberg var landet beste svømmer. Her fotografert på Skrubben sammen med en annen god kragerøsvømmer, Nancy Thorsen, sener Nancy Tangen.

Idrettshelter: Kåre Sveberg var landet beste svømmer. Her fotografert på Skrubben sammen med en annen god kragerøsvømmer, Nancy Thorsen, sener Nancy Tangen.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKK: Leter vi etter store idrettshelter fra Kragerø er det ikke så mange man finner. Likevel er det noen som skinner sterkere enn andre. Problemet er at de aller fleste synker sakte ned i historiens mørke slør. I fare for å overse noen viktige, skal jeg hente fram enkelte.

Kåre Sveberg er en av de største idrettsheltene Kragerø har fostret. Han var i sin tid en gigant, en atlet som vakte oppsikt hvor enn han var. Sveberg var landets beste brystsvømmer, norgesmester og han satte en rekke norske rekorder. Den første under et svømmestevne på Skrubben i 1935.

Denne prestasjonen vakte oppsikt. For å bli en bedre svømmer, flyttet hen til Oslo og begynte å konkurrere for svømmeklubben «Vika». Under «Arbeider-Olympiaden», også kalt Spartakiaden Antwerpen i 1937 vant Norge stafetten på 4 x 100 meter bryst med Kåre Sveberg på laget.

Astrid Sjultangen, den storvokste beskjedne jenta fra Kjølebrønd, har satt spor etter seg i norsk friidrett. Hun startet med håndball i 1955 og var Kragerøs toppscorer i en årrekke. I 1961 stilte hun opp i norgesmesterskapet, etter eget utsagn «mest for moroskyld». Da kom hun hjem med en sensasjonell 2. plass i kule. Året etter, i 1962 gjentok hun bedriften. Da ble det 2. plass i både kule og diskos.

I 1963 gikk hun helt til topps og tok sitt første norgesmesterskap i kulestøt. Da hun kom hjem, sto ordfører Arne Midgaard og tok imot henne på Kragerø Jernbanestasjon. Han overrakte blomster og takket for den fine prestasjonen. Året etter satte hun norsk rekord med 13,24 meter. Astrid dominerte i kulestøt i Norge helt fram til 1970, da trakk seg tilbake, mens hun var på topp. Både som norgesmester og rekordholder.

Johan Bolman Gøtesen, turneren, er det kanskje ikke så mange som har hørt om. Han var en bauta i turnsporten i Kragerø, den gang turn var en stor sport i byen. Gøtesen var en aktiv turner i nærmer 60 år. Han deltok i sitt første stevne i Kristiansand i 1896. Det siste var i 1953. Han skulle representere Norge på den internasjonale gymnastikkfestivalen i Rotterdam. Gøtesen som var den store norske veteranen, fikk æren av å være flaggbærer. I det han var i ferd med å heise Det Norske flagget inne på stadion, får han slag og faller om. Gøtesen dør i ambulansen på vei til sykehuset. Han ble gravlagt på Kalstad under meget stor deltakelse.

Andre som bør nevnes, er fotballspilleren Finn Dilla Fredriksen. I 1952 ble han omtalt som Norges beste forward. På håndballarenaen rager Simen Muffetangen øverst. I en periode ble han sett på som Europas beste spiller. Kragerø har hatt flere store håndballspillere. Den siste jeg skal nevne i denne lille kronikken, er Knut Lundstrøm. Av Kragerøs idrettshelter er han kanskje den største av de alle.

Jimmy Åsen

Journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags