Ferieparadiset i nord

Brødretur: Ove Eckholdt (til venstre) og undertegnede hadde remembertur til barndommens ferieparadis tidligere i sommer.

Brødretur: Ove Eckholdt (til venstre) og undertegnede hadde remembertur til barndommens ferieparadis tidligere i sommer.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KronikkFor bror min, Ove, skulle det gå 36–37 år siden sist han besøkte barndommens ferieparadis, Træna, ytterst på Helgelandskysten. Selv besøkte jeg ferieparadiset for fem år siden. Den gang ble det kun en hektisk helg. Nå fikk jeg endelig overtalt bror min til å bli med på en «remembertur». For det ble nettopp det. Gjenoppfriskning. Husker du. Besøk til familie, gamle sommervenner og venninner. Og vi ble tatt imot med åpne armer. Gamle barndomsminner strømmet på og ble gjenopplivet.

Vår mor vokste opp på Træna – en kommune som i dag har like under 500 innbyggere og er blant de minste i landet. Det var selvsagt også dette som ble vårt ferieparadis. Da hun fikk barn tok hun oss alltid med «hjem» til Træna. Minst fjorten dager hver sommerferie. Tur med tog, buss og kystrute. Det virket som en evighet å reise dit den gang. Kjører man bil nå går det to dager. Tar man fly fra Torp og hurtigbåt fra Sandnessjøen går det noen timer. I fly får man et fantastisk overblikk over Helgelandskysten. Den er både vill og vakker. De senere årene har kyststripen med De sju søstre som bakgrunnskulisse lokket til seg både padle- og sykkelturister. Sjøen er krystallklar, fargenyansene er mange, fra turkis til knallrødt – midnattssola.

Træna ligger midt på Polarsirkelen og har midnattssol. Husker at vi som barn hadde store, tykke tepper foran vinduene for å få det mørkt. Samtidig kan jeg også huske at vi spilte fotball om natta. Vi ble invitert inn på vaffelkake og kaffe etter at kystruta hadde lagt til kai sent på kvelden. Den gang var det få overnattingsmuligheter om man ikke hadde slekt eller venner der. Nå er det tre steder som har overnattingstilbud. Og et par steder hvor det både er mat og drikke å få kjøpt. Havfolkets Hus og Aloha.

Fiske har alltid vært hovednæringen i øysamfunnet. Det er det fortsatt, med hjørnestensbedriften Modolv Sjøset AS og Pelagia som store arbeidsplasser – som i sesongen sysselsetter 100 personer.

Træna er også kjent for å være kulissen til en av landets mest spektakulære festivaler. Faktisk kåret blant de ti mest spektakulære i Europa.

Tenker du deg en tur nordover, er Træna absolutt et alternativ. God tur!

Per Eckholdt

Journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags