Kragerø sett fra Skagen

KUNST: Utenfor Skagen Museum står disse herrer på sokkel og ønsker besøkende velkommen. Det er danske Michael Ancher og PS. (Peder Severin) Krøyer fra Stavanger.

KUNST: Utenfor Skagen Museum står disse herrer på sokkel og ønsker besøkende velkommen. Det er danske Michael Ancher og PS. (Peder Severin) Krøyer fra Stavanger.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LØRDAGSKRONIKK: I høstferien var jeg i Danmark og besøkte Skagen Museum. Det var mer fantastisk enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Utstillingene ble en opplevelse. Fikk nærkontakt med malerier skapt på 1800-tallet i en liten fiskerlandsby helt nord på Jylland.

Da jeg vandret rundt i museet var det nærliggende å tenke på min egen hjemby, Kragerø. Hvor mange kunstneriske likheter er det ikke mellom disse byene? Forskjellen er at i Skagen har de tatt vare på sin kultur- og kunsthistorie på en imponerende måte. De har gjort maleriene og sin kulturhistorie til næring. Folk strømmer i tusenvis fra hele Norden til dette museet for å oppleve kunsten.

Jeg føler at Kragerø fortsatt bare ligger i startgropa på dette området, selv om mye har skjedd de siste 20 årene. Da jeg gikk rundt i museet i Skagen slo det meg flere ganger hvilket potensial også Kragerø har. Historien vår ligger nærmest bare og venter på å bli tatt i bruk. I Danmark har de «Skagen-malerne», i Norge har begrepet «Kragerø-malerne» begynt å festet seg.

Jernbanebygget, kan det bli Kragerøs svar på Skagen Museum? Ja, hvorfor ikke? Bygningen ligger midt i sentrum. Hva med å slippe Snøhetta-arkitektene løs på bygget og få dem til å skape det om til et kunstmuseum? Det kan de vel gjøre når de først er her for å tegne Havnefronten?

Se for dere Jernbanebygget. Første etasje strippes til et utstillingslokale. Kragerø faste billedgalleri kunne hatt sine årlige sommerutstillinger. Etasjene over kan det ble spesialrom. Tangens rom, Einarson-rommet med karikaturer av kjente personer, Schjølberg, Kornin. Fotorom med bilder av kunstnere og kunst. En butikk med kunstbøker, kort, plakater og alt som har med Kragerø og Kragerø-kunsten å gjøre.

Kragerø Kunstmuseum kunne også være en formidlingssentral for kultur. Fortelle og profilere byens gallerier og utstillinger. Arrangere Munch-vandringer. Fortelle om Kittelsenhuset og Kunstskolen. Utenfor skulle det stå en buss som kunne fraktet folk inn til Berg museum en gang om dagen og tilbake igjen. På Jernbanetorget var det en utendørs kunstkafé. Konditoriene og bakeriene i byen kunne levert «Oda-Krohg wienerbrød», «Th. Kittelsenkaker», «Edvard Munch-boller» og så videre.

Det finnes utrolig mye «Kragerøkunst» rundt om. I KVs spalte «Malerier forteller» har det vært vist over 1500 kunstverk av mer enn 280 forskjellige bidragsytere de siste årene. Selv føler jeg at dette bare er en liten del av alt som finnes av kunst skapt i Kragerø.

I Skagen har museet skapt sju helårs arbeidsplasser med store ringvirkninger for det lokale næringsliv. Hva kan Kragerø klare? Hva hadde malerbyen Kragerø vært om den hadde ligget i Danmark?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags