Å ta i bruk hele byen

BYENS FRAMTID: Å bruke og sette i stand lokaler og bygninger som står tomme er viktigere enn å bygge nytt. (Illustrasjonsfoto: Jimmy Åsen)

BYENS FRAMTID: Å bruke og sette i stand lokaler og bygninger som står tomme er viktigere enn å bygge nytt. (Illustrasjonsfoto: Jimmy Åsen)

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KronikkSmåbyer som Kragerø er sårbare, både når det gjelder handel og fast bosetting. Det finnes knapt noe tristere enn å gå rundt i stille gater om kveldene med tomme hus på alle kanter. Feriehus med mørke vinduer. Butikklokaler skjult bak metervis med grått papir. Dette er problemer som har kommet og gått de siste tiårene.

En by uten handel er en skremmende tanke. Da forsvinne det meste av det vi forbinder med en «levende by». For en del år siden satt den daværende Sentrumsforeningen i gang noe som ble kalt «Gråpapiraksjonen». De som drev handel ville illustrere og vise hvordan Kragerø sentrum ville være uten lys fra butikkenes vinduer. En by uten handel. Et signal om hvordan Kragerø sentrum kunne bli hvis man sluttet å bruke butikkene i byen.

Husker at det var litt skremmende å gå rundt i Kragerøs gater med mørke tildekte butikkvinduer på alle kanter. Var dette framtidens Kragerø? En by som lå i dvale for kun å vente på sommeren og turistene? Siden den gang har mange forretninger kastet inn håndkleet, men heldigvis har nye virksomheter dukket opp. Dessverre har utvalget av butikker blitt dårligere med årene.

En annen tendens man kan se rundt om er tomme kontorlokaler. Slike er det mange av i Kragerø sentrum. Løft blikket et opp til 2. og 3. etasje. Flere bygg og lokaler ser ganske så mørke og ensomme ut. Kan disse tas i bruk? Kan de mange kontorlokalene begynne å leve igjen?

Kragerø kommune trenger kontorlokaler, mange kontorer. Snart må alle som holder til i det tidligere velferdsbygget på Stilnestangen ut på flyttefot. For å ta imot alle disse skal det bygges et nytt, stort kommunalt bygg i sentrum, ved bryggene. Da går det jo an å spørre, kan man ikke bruke de tomme lokalene som allerede finnes i byen?

Klart man kan. Det som trengs er politisk vilje til å ha en plan for hvordan denne byens skal brukes. Nøkkelordet er samarbeid. Er klar over at det vil komme en bølge av motforestillinger og vurderinger og betenkeligheter og argumenter om at det ikke er sånn det fungerer. Vedtak som er gjort og så videre, og så videre.

Kragerø sentrum er lite. Det tar ikke mange minutter å gå fra en ende til en annen. Sentrum henger på en sammen. Hvor mange tomme kontorer finnes i Bonusbygget, Trekanten, Sentrumsgården, jernbanestasjonen, det store bygget ved Øybrua? Det er sikkert også flere.

Jeg er sikker på at sentrum ville leve på en helt annen måte med en slik ordning. Å bruke og sette i stand bygg og bygninger vi allerede har må være bedre enn å bygge nye? Tror Kragerø sentrum ville blomstret litt mer med en sånn ordning. Da ville byen og kommunen spilt på lag. Til dere som nå rister på hodet vil jeg si: Det er lov å drømme.

Jimmy Åsen

journalist

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags