Valgkamp – eller kampen om byens sjel

B13: Skisse av det planlagte kommunens nye administrasjonsbygg på Danskekaia. (Illustrasjon: B13 Kragerø AS/Erik Malm)

B13: Skisse av det planlagte kommunens nye administrasjonsbygg på Danskekaia. (Illustrasjon: B13 Kragerø AS/Erik Malm)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHøyres Reidar Skoglund er i KV for tirsdag 27. november sitert på at Rødt og SV driver valgkamp i saken om administrasjonsbygget på B13. Henriette Fluer Vikre (FrP) følger opp med å beskylde venstrepartiene for å være ansvarsløse og ikke følge opp de prosessene de har satt i gang.

Javel. Når ble det galt å drive valgkamp? Det er tross alt lokalvalg neste år. Når ble det galt å snu og ombestemme seg når man innser at man har gjort en feil? Når ble det galt å ta hensyn til folkemeningen og menigmanns frustrasjon omkring en viktig sak?

Etter min mening er det en god kvalitet å kunne si unnskyld, jeg tok feil – og forandre mening hvis man får ny kunnskap eller blir overbevist av andres argumenter. Jeg tror mange politikere ville vinne stemmer på slik oppførsel en gang iblant.

Vi har flere ganger sett at både Høyre og Arbeiderpartiet har tapt valg på å ikke lytte til folkemeningen i utbyggings- og nedleggingssaker. Nå dreier det seg om byens sjel og særpreg. Har rådmannen, ordføreren og Tollefsen fra annetsteds egentlig klart å forstå seg på Kragerøs sjel? Skjønner de hvor mye saken om administrasjonsbygget opprører og frustrerer mange kragerøborgere?

Det er nå snart 30 år siden jernbanen til byen ble nedlagt. I etterkant utarbeidet kommunearkitekt Jan Abrahamsen en reguleringsplan for havnefronten, som ble vedtatt og godkjent av kommune og alle relevante instanser. I planen ble betydningen av byens åpenhet mot sjøen understreket. Det skulle ikke bygges i sjøkanten. Så kom høyrestyret og Kragerø Utvikling, med store vyer for utbygging, boligblokker med mer. Det ble laget ny reguleringsplan (2007). Hva har det blitt til? Jo, en masse strid og diskusjoner og et mildest talt lite pent Spar-bygg, som er det første turister til Kragerø ser når de kommer ut av tunnelen. Nå er håpet at investor og mangemilliardær Ivar Tollefsen skal «ordne opp i» alt som ikke er blitt gjort.

Kjære politikere! Husk at det er dere som på vegne av innbyggerne i denne byen har et tungt ansvar for hvordan byen skal se ut, til beste for turistnæring og fastboende! Det er ingen skam å snu! Innhent kompetanse fra fagfolk som har fått det til andre steder!

Vi vil gjerne se utvikling og moderne nybygg som kan skaffe byen både ry og nye arbeidsplasser, men stikkordet må være tilpassing til miljø og historie. Et gigantbygg i tre etasjer som skygger for Jøransberg og kirken, er ikke løsningen på administrasjonens mangel på kontorplasser. Ikke skaffer det en eneste ny arbeidsplass heller, som Aslak Thorsen så riktig påpeker i tirsdagens avis.

Og FrP kan hevde så mye de vil at de «ikke var med på prosessen», – de er med på oppfølgingen!

Hvis Tollefsen er så interessert i Kragerø og så oppsatt på å ta hensyn til lokalbefolkningens synspunkter som han hevdet på to folkemøter i sommer og høst, er det vel bare å gi ham klar beskjed om at bygget på B13 er avlyst slik det er foreslått! Nå har jo hans folk til og med gått ut med at de ikke vil kreve erstatning!

Kanskje kan vi få administrasjonsbygget på Bonus- tomta likevel? Og så et det tid for en ny reguleringsplan for havnefrontområdet. En såkalt miljørevidering kan komme i stand dersom halvparten av kommunestyrerepresentantene krever det. Tør vi håpe?

Anne-Kristine Aas

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags