Tanker og meninger rundt politireformen

KRITISK: Tidligere politimann Jørn Nilsen uttaler seg om politireformen. (Arkivfoto: TA)

KRITISK: Tidligere politimann Jørn Nilsen uttaler seg om politireformen. (Arkivfoto: TA)

Av
DEL

LeserbrevEndelig begynner fakta å komme på bordet. Tragisk er det. Var selv i etaten i 37 år, de siste 10–12 på sentralen i Skien som operatør og operasjonsleder. Var et sant helvete – ikke folk eller penger til noe som helst. Var til tider nattetid nede i fire operative patruljer, åtte mann, som skulle dekke Telemark fylke med cirka 175.000 innbyggere. Altså en mann per 22.000 innbyggere! Mulig jeg bryter taushetsplikten nå, men det bekymrer meg ikke. Fikk streng beskjed fra politimesteren om at bemanningen ikke måtte offentliggjøres, verken til pressen eller andre.

Nevner også at det tidvis kun møtte én mann på jobb i Kragerø nattetid – var jo ikke midler til overtid, må vite. Denne hadde ordre om å kjøre til Skien og bli med som tredje mann på en av patruljene der. Dette betydde at Kragerø og Drangedal var totalt uten politidekning disse nettene. Og patruljene i Grenland kunne gjerne være opptatt på Ulefoss eller langt ute i Landsmarka. Minimum en time å kjøre til Kragerø under full utrykning. Understreker at dette var tilfelle for fire-fem år siden, jeg kan ikke gå god for at det fortsatt er slik. Måtte ofte avvise folk som virkelig trengte hjelp – hadde ingen jeg kunne omdisponere/løsrive. Kunne ramset opp en rekke skrekkeksempler, men det blir for mye. Et guds under at det gikk så bra som det gikk.

Men før eller siden inntreffer katastrofen. Hvem står da fram og tar ansvar? Regner med at Stortinget, regjeringen, POD og politimesteren vil toe sine hender og hevde at «operasjonsleder feilprioriterte – hans ansvar». Var sjeleglad jeg kunne gå av for fire år siden. Ble syk av det hele. Så til dere som fortsatt er der ute – ta vare på helsa og hverandre. Ingen andre gjør det. At unge mennesker i dag i det hele tatt vurderer å søke PHS er meg fullstendig ubegripelig.

Når skal folk våkne og innse at Stortinget og regjeringen er i ferd med å fullstendig rasere etaten. At alle fagre ord og løfter om bedre dekning og sikkerhet bare er løgn og bedrageri? Det eneste som gjelder er å spare penger. Og vær klar over at når mellomledere som lensmenn og stasjonssjefer intervjues av aviser eller radio/TV om situasjonen tør de ikke si annet enn det de er pålagt å si av folk lenger opp i systemet. De er livredde for egen karriere og frykter represalier. I politietaten skal man «holde kjeft». Blir kvalm når jeg leser og hører hva de presterer å si i intervjuer. Å snakke mot bedre vitende blir et mildt uttrykk. Stort sett «dikt og forbannet løgn» fra ende til annen. Men jeg håper og tror dette begynner å gå opp for folk flest nå – omsider.

Folks trygghet/sikkerhet betyr dessverre veldig lite. Du kan i dag dessverre ikke påregne politiets bistand nær sagt uansett hvilken situasjon du havner i. Du kan i hvert fall risikere å måtte vente i timevis. Du må greie deg selv som best du kan. Jo da, det bevilges en del kroner til etaten hvert år, men de pengene må jo brukes til for eksempel utskifting av utrangerte tjenestebiler som har rullet både 4- og 500.000 kilometer, samt all annen daglig drift. Penger til å ansette flere tjenestemenn blir det ikke. Har jo både lest og hørt at forholdene i hvert fall ikke har bedret seg etter at jeg gikk av. Leste nettopp at Sør-Øst politidistrikt må «kvitte seg» med 50 stillinger for å få råd til daglig drift, husleie med videre. Blir målløs. Leste også nylig at det foreligger planer om å stenge/legge ned arresten i Skien. Eneste gjenværende arrestlokale i Telemark. En overstadig beruset person på Vågslid må altså kjøres til Tønsberg? Cirka 26 mil, cirka 3,5 timer normal kjøring, eller kanskje til Drammen, dersom det er «fullt belegg» i Tønsberg. Hjemmelen for å sette vedkommende i arrest vil jo nesten aldri være til stede, vedkommende er tilnærmet edru før man er fremme. Begrepet seriøs konsekvensutredning er tilsynelatende ukjent hos dem som bestemmer.

Til slutt en oppfordring til «mannen i gata»: Ikke la ditt sinne og frustrasjon gå utover de arme tjenestemenn/kvinner dere møter ute i gata. De gjør en glimrende jobb tatt i betraktning det presset de jobber under og det elendige verktøyet de får tildelt for å gjøre «drittjobben». De kjører fra det ene oppdraget til det andre, ofte uten mulighet til å avvikle noen matpause. Matpakka må gulpes ned i bilen mellom oppdraga. Vær glad noen fortsatt orker den delen av jobben. Skal dere klage på noe må dere lenger opp i systemet – mye lenger. Klag heller ikke på politimesteren. Den stakkars dama får tildelt et budsjett av våre eminente politikere, som hun pålegges å overholde. En tilnærmet håpløs situasjon hun er i, og jeg vil tro hun er rimelig fortvilet/frustrert og skulle nok ønske ting var annerledes. Det er henne folk flest tror er å klandre, men det blir feil. Føler med den dama. Det hun og landets øvrige politimestere imidlertid burde gjort var å møte i samlet tropp hos justisministeren, slått neven i bordet og sagt fra at dette går ikke lenger. Det er tre instanser som er å klandre for tingenes tilstand: Stortinget, regjeringen og POD (politidirektoratet) med politidirektøren i spissen. Det er ham og justisministeren med sine åpenbart kunnskapsløse og virkelighetsfjerne rådgivere, samt muligens Stortingets justiskomité som til sjuende og sist er å klandre. Spørsmålet er om ting ville vært annerledes med andre politikere ved roret. Ikke vet jeg.

Sånn, nå fikk jeg sagt noe jeg har hatt lyst til i flere år, og jeg kunne sagt mye mer. Til dere som fortsatt sliter der ute – prøv å holde ut og lykke til! Ser ikke bort fra at jeg vil få en form for reaksjon fra en eller flere «høye herrer/kvinner» etter denne kommentaren/ innlegget, men akkurat det bekymrer meg overhodet ikke. Så lenge man bare sier som sant er, og alt kan dokumenteres, for dem som måtte få innsyn i aktuelle dokumenter/journaler, de fleste er nok stemplet både fortrolig og hemmelig, og er unntatt offentlighet. En særs pågående og dyktig journalist med de «rette kontakter» vil muligens få tilgang til noe av det. Håper noen prøver. Takk for oppmerksomheten.

Jørn Nilsen

eks-politimann fra Kragerø

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags