Politiske honorarer og demokratiske avgjørelser

Reidar Skoglund.

Reidar Skoglund.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LESERINNLEGG: Det var en sjokkartet opplevelse å lese KV på torsdag, hvor varaordfører, Charlotte Sætersdal, fra kommunistpartiet Rødt, sprenger grensene for frekkhet og dobbeltmoral, ved å kritisere honorarene til Formannskapets medlemmer i Kragerø, som hun mener er altfor høye og «direkte ufine»...

Denne kritikken kommer fra en som har fått en 40 % stilling som varaordfører i Kragerø, istedenfor den obligatoriske 20% stillingen, og dermed fått en lønn på 320.000 kroner i Kragerø kommune.

LES OGSÅ (krever innlogging): - Det blir direkte ufint

Og ikke nok med det, men varaordfører Sætersdal, og kommunistpartiet Rødt, fikk også ordnet en ekstraordinær plass i fylkesutvalget, etter valget i 2015, og beriker seg selv med nye, cirka 340.000 kroner i lønn, for cirka åtte møter i fylkesutvalget i året. Det blir cirka 30.000 kroner per møte, og totalt cirka 560.000 kroner i året som politiker.

Det fremstår derfor som utrolig frekt å kritisere formannskapsmedlemmene i Kragerø, som får 83.000 kroner i året for å være kommunens fremste politiske gruppe, med et særskilt ansvar som økonomiutvalg og næringsutvalg, og som gjennom sin posisjon i Formannskapet, også er representanter i Kommunestyret for sine partier.

Hvis Varaordføreren mener at Kragerø kommune bruker for mye penger på politisk arbeid, noe Kragerø ikke gjør i forhold til andre kommuner i Telemark, burde hun i det minste starte med seg selv, og redusere sin stilling med 20%.

Det ville spare kommunen for 160.000 kroner.

Dette har hun foreslått og stemt for hvert år siden 2007 i kommunestyret. Men når Charlotte Sætersdal selv fikk denne posisjonen i 2015, var det plutselig ikke aktuell politikk lenger å ha varaordførerens stilling på 20 prosent.

Varaordfører Sætersdal forsvarer sin retorikk med at politikerne ikke trenger så mye lønn lenger, fordi det er vesentlig færre møter enn tidligere. Hun argumenterer med at det skyldes revidering av delegasjonsreglementet, hvilket ikke er helt riktig.

Det er helt klart at det er færre saker til politisk behandling nå enn da de borgerlige partiene styrte skuta i Kragerø, og det er mange politikere som har påpekt dette i de forskjellige politiske utvalg. Derfor har jeg også ved flere anledninger uttalt at demokratiet forvitrer i Kragerø med dagens politiske flertall, fordi vi ikke får så mange saker til politisk behandling lenger.

Men det er den politiske ledelse, med ordfører og varaordfører i spissen, sammen med administrasjonen, som melder inn saker til behandling. Og hvis ordfører og varaordfører ønsker en demokratisk, politisk behandling av en sak, som i prinsippet kunne vært tatt på delegasjon, så er det fullt mulig å gjøre dette.

Et godt eksempel er den nevnte saken, hvor ordfører og varaordfører har besluttet, uten politisk behandling, at formannskapsmedlemmer som jobber i privat sektor, ikke skal få tapt arbeidsfortjeneste for å være kommunens representanter på Vestmarkonferansen på Kragerø Resort. Dette skaper forskjellsbehandling mellom ansatte i privat og offentlig sektor, som får dekket tapt arbeidsfortjeneste, noe ordfører og varaordfører synes er helt riktig.

Det er ikke overraskende at partiet Rødt, og deres Leder, Charlotte Sætersdal, har slike holdninger som vi nå ser i forhold til politiske godtgjørelser og til demokratisk behandling av politiske saker.

Rødt er som kjent et kommunistisk parti, som ønsker en revolusjon for å skape det klasseløse samfunnet. Med statlig overtakelse av private bedrifter, banker og finansinstitusjoner, vil det, med erfaring fra noen få land i verden som har kommunistisk regime, sitte noen få personer på toppen i pyramiden og ta avgjørelsene, og berike seg selv.

Det som imidlertid er overraskende, er at vår varaordfører uttaler seg offentlig om sin dobbeltmoral, i forhold til privat gevinst og demokratisk behandling av politiske saker.

Reidar Skoglund

gruppeleder, Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags