På tide selge

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevKragerø kommune har kjøpt sykehusbygget for å sikre helserelatert virksomhet. Dette formålet kan sikres på flere måter. Gjennom eierskap har man mulighet til å velge eller velge bort en leietaker. Kommunen har også styring gjennom reguleringsplan og formål i kommuneplanen som er helseformål.

Slik Kragerø Frp ser det er det unødvendig å fortsette å eie bygget nå som det heldigvis er fylt opp av helserelatert virksomhet, i tillegg til at kommunen har "leid" 790 kvadrat til egen formål.

Kommunen skal ha en utvikler rolle. Vi mener denne rollen er ytterligere aktualisert gjennom omstillingsprogrammet, og at kommunen har en "handlingsregel" for hvor mye lån som kan tas opp til investeringer. Hvis bygget selges gir dette rom for at investeringsmidler kan knyttes opp til andre formål som kan bedre driften både økonomisk og kvalitetsmessig, ved at investeringsmidler kan nyttes til andre formål.

For oss i Frp er det viktigere å kunne utvikle og effektivisering av kommunens egen drift, fremfor å eie og leie ut en bygningsmasse som ikke brukes til egen kjernevirksomhet.

Utleievirksomhet i et område som Kragerø kan være risikofylt. Bortfall av leietakere kan medfører lengre perioder uten leieinntekter, samt at kommunen som eier må dekke inn tapte felleskostnader og leieinntekter i sine ordinære budsjett. Hvis for eksempel fritt behandlingsvalg skulle forsvinne og dermed grunnlaget for en av leietakerne, for eksempel ved et regjeringsskifte. Da vil kommunen kunne tape omlag 7,2 millioner i inntekter basert på leieavtalen, siden leietaker er finansiert via fritt behandlingsvalg. (Leieinntekter kr 3.132.500 eks. mva pluss felleskostnader a konto beløp 1.000.000 pr. kvartal pluss mva.)

Rapportene på eiendommen gir et bilde av betydelige fremtidige påkostninger som eier må ta inn i sine budsjetter. Det er titalls millioner i fremtidige utgifter. Likeledes vil et stigende rentenivå kunne medføre lav avkastning basert på inngåtte leieavtaler.

Nå som bygget er fullt utleid er det et riktig tidspunkt å se hva markedet er villig til å gi for en slik eiendom. 

Normal tommelfingerregel er at eiendom prises eiendom til 8-12 ganger årlig leieinntekt, avhengig av gjenstående leietid og risikoprofil på leietager. Det kan være plusser eller minuser av prisingen i forhold til bygningsstandard og utviklingsmuligheter som eventuelt kan generere økte leieinntekter.

Kragerø Frp mener at det nå bør gås igjennom kommunens langsiktige behov knyttet til areal rundt Sykehjemmet, samt skille ut båthavna til Kragerø havnevesen KF. Deretter bør Sykehuset legges ut for salg.

Thorleif Fluer Vikre

Leder Kragerø Frp

Kommunestyrerepresentant

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags