Norge - smilets land

Av
DEL

MeningerDa jeg gikk i småskolen for ca. 70 år siden, tenkte jeg ikke over at jeg egentlig ikke burde smile. Jeg hadde et svært underbitt, de to fronttennene i overmunnen holdt seg fast oppe i ganen og hjørnetennene i overmunnen lå vannrett over det hele. En vanvittig tannstilling. Men tro det eller ei. På Slemdal skole i Oslo hadde de skoletannlege, og min driftige mamma oppsøkte henne. Enden på visa ble at jeg ble sendt til tannlegehøgskolen og ble behandlet der i sju (!) år. Etter dette slapp jeg å holde hånden for munnen når jeg lo, jeg ble som de andre og kunne le med dem. Jeg tenker med gru på hvordan annerledesheten kunne endt. For tro ikke annet enn at det var mobbing for annerledeshet den gangen også.

Norge er verdens beste land å bo i. Jeg håper at barn med tannreguleringsbehov fortsatt vil synes det. For det er jo helt bak mål å kutte ut 10.000 barn når det gjelder å få tannregulering når vi ser hva Høies regjering ellers prioriterer. Skattelettelser og nedgang i avgifter på f.eks. luksusbiler. På det medisinske området er det nok å nevne den blå pillen som gjør at flere homofile kan ha sex uten å risikere hiv. En flott pille, men kan ikke friske folk betale dette selv, tenker jeg. Folk flest betaler jo for sin egen prevensjon. La oss heller bruke fellesskapets penger på tannregulering, medisiner mot ALS og migrene og andre medisinske forskningsresultat for folk med livstruende og andre sykdommer som vi leter etter gjennombrudd på og som kan få en bedre livssituasjon.

Jeg for min del er glad for at jeg kan åpne munnen og smile etter en vellykket tannregulering fra det forrige århundre. Det må man kunne kalle god valuta for kostnaden.

Mette K. Kjelstrup Ofstad

Kragerø ApSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags