Når skal vi vise respekt for Nesjars skulptur?

FORAN BYEN? Kan bli et stemningsfullt skue foran byens sentrum.Foto: Aslak Thorsen

FORAN BYEN? Kan bli et stemningsfullt skue foran byens sentrum.Foto: Aslak Thorsen

Av
DEL

MeningerStyreleder ved Kragerø kunstskole Mette Ofstad (Ap) har tatt til orde for en ny plassering av Nesjars skulptur. Men hva er det som er galt med plassering i en godt besøkt gjestehavn, like ved kunstskolen?

Norges mest kjente lysfontene ble prinsesse Märtha Louise da hun forlovet seg med en romantisk forfatter og gikk pilegrimsvandring til Nidaros. Nå er de skilt, men ikke glemt. Verdens mest ukjente lysfontene finns antakelig i Kragerø. En skulptur laget av Picasso-medarbeideren Carl Nesjar er forvist til en tilfeldig plass på en begrodd (og ikke beglodd) kolle på Gunnarsholmen, der få mennesker ser den og der kunstverket også er fratatt det livgivende rennende vannet som er hele skulpturens idé: Vann som spiller med lyset når det sildrer og som fryser til stadig nye former når det er frost. Uten vann og hensatt «i buskene» er det mange som tror skulpturen er en skraphaug som kommunen har glemt å rydde vekk.

I tilfelle noen ikke vet det: Carl Nesjar er født i Larvik i 1920 og døde i 2015, 94 år gammel. Han ble utdannet ved Pratt Institute i New York i perioden 1935–38 og ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. En utstrakt internasjonal virksomhet medførte at han bodde i New York, Frankrike, Sverige, Spania og Nederland. Statens Garantiinntekt for kunstnere (norsk kunstnerlønn) fikk han fra 1978. Siden debuten i Larvik Kunstforening i 1940 har han hatt et utall utstillinger med grafikk, fotografi, maleri og skulptur i viktige gallerier over hele verden. Hans mest kjente offentlige arbeid er nok dekorasjonen på Regjeringsbygget i Oslo, (blant annet godt synlig på Y-blokka), som han laget i samarbeid med Picasso i perioden 1956–71. De to kunstnerne samarbeidet om en rekke utsmykninger i naturbetong i Barcelona, Saint Hilaire, Marseille, Stockholm og Chicago. Carl Nesjars berømte helårsfontener finnes ved Moderna Museet i Stockholm, i OL-byen Lake Placid i USA, på Universitetet i Buffalo og mange andre steder. Hans arbeider er innkjøpt av en mengde private og offentlige samlinger, som Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Henie Onstad Kunstsenter, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Louisiana kunstsenter ved København, Moderna Museet i Stockholm og i Museum of Modern Art i New York.

Kanskje kan en flott og verdig plassering være på skjæret midt i gjestehavna innenfor Gundersholmen kystfort, mellom kystfortet og Barthebrygga, i spenstig kontrast mellom gammelt og nytt. Det ønsket i sin tid Carl Nesjar selv, jeg laget engang et intervju med ham om det, da han besøkte Kragerø som gammel mann.

Før sommeren og turistene er over oss for alvor, bør i hvert fall de ansvarlige for kulturen i Kragerø sørge for at Nesjar-fontenen får lys og vann – og en plassering som viser vår respekt for kunstverket og kunstneren – og dermed kanskje for kunstverk og kunstnere generelt – de har en tendens til bare å være synlige i festtaler i Kragerø. Vi trenger kunstverkene i hverdagene våre!

Aslak Thorsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags