Krexit - Kragerø best alene?

Thorleif Fluer Vikre, Frp

Thorleif Fluer Vikre, Frp Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Etter forslag fra ordfører Jone Blikra i Arbeiderpartiet, vedtar kommunestyret i Kragerø i juni en løsere tilknytting til Grenlandssamarbeidet enn de fem andre Grenlandskommunene.

Disse kommunene ønsker seg inn i et tettere og mer forpliktende samarbeid enn dagens. Hovedsakelig som et svar på nei til kommunesammenslåing og veien videre for å løse felles utfordringer knyttet til vekst og arbeidsplasser.

Betyr dette at Kragerø i praksis vinker farvel til Vekst i Grenland? Vil de andre kommunene Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan og Drangedal se seg tjent å ha med Kragerø i et samarbeid, hvor man ikke aner om Kragerø vil delta med engasjement eller opptre som bremsekloss?

Blir den praktiske konsekvens at Kragerø mer eller mindre frivillig, eller ufrivillig blir kastet ut av samarbeidet?

Det kan for meg se ut til at Kragerø sin politiske ledelse ønsker seg et Grenlandssamarbeid hvor man velger fra en a la carte-meny, med samarbeid på enkelte tema, men ikke alle. Dette kan få konsekvenser når de andre kommunene ønsker et tettere og mer forpliktende samarbeid.

Vil Kragerø i fremtiden kunne nyte godt av gode innkjøpsavtaler hvor «kjøttvekta» til seks kommuner danner basis for volum og priser, hvis man trer ut av innkjøpssamarbeidet for å kunne kjøpe papir og blyanter lokalt? Dette kan fort bli veldig kostbare lokale innkjøp.

På Stabbestadkonferansen til Kragerø Sparebank ble det avholdt en politisk debatt. Der kom det frem at mange partier ønsker at Kragerø skal gå ut av vekst i Grenland. Jeg tror at næringsarbeidet kan bli langt bedre med økt nærhet og lokal tilstedeværelse. Så langt har jo Ap, Rødt, SV og miljøpartiet nedprioritert næringsarbeidet blant annet gjennom å ikke ansette næringssjef i kommunen. Det blir allikevel for meg et tankekors at man ser ut til å være villig til å bryte ut av Grenlands felles næringsselskap uten noen konsekvens analyse.

Hva mener næringslivet om en Krexit er mitt spørsmål til næringslivet.

Vi må stikke fingeren i jorden og innse at Kragerø ikke er vesentlig for Grenland, men at Grenland med sine arbeidsplasser og politisk arena er vesentlig for Kragerø, og har avgjørende betydning for Kragerø sin utvikling.

I 2017 kan Kragerø posisjonere seg for å bli kastet ut av Grenlandssamarbeidet, samtidig som det pågår en sammenslåingsprosess for Telemark og Vestfold fylke. Konsekvensen av disse prosessene kan bli at senter og oppmerksomhet flyttes østover mot Vestfold. Kragerø blir utkant sørvest i Telemark og blir mer enda mer distrikt og usentral i et slikt scenario.

Jeg vet ikke hvem setter premissene for de politiske beslutningene i rådhuset, men jeg er bekymret for at Kragerøs politiske flertall med Rødt og Ap i styrende roller, er i ferd med å gjøre noen strategiske bommerter som er vanskelige å gjøre om på i ettertid.

For Fremskrittspartiet i Kragerø er det viktig å være tett på Grenland. Dette er viktig for kommunal tjenesteproduksjon og næringsutvikling. Vekst i Grenland bør forandres innenfra og spisse sine oppgaver fremfor å demonteres uten at vi vet hva som skal komme isteden. Kragerø bør også snarest opprette en næringssjeffunksjon i Kragerø, som med Kragerø som utgangspunkt, samarbeider tett med Vekst i Grenland og andre aktører i virkemiddelapparatet.

Thorleif Fluer Vikre

leder Kragerø Frp

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags