Gå til sidens hovedinnhold

Kragerø kunstmuseum på Berg!

Artikkelen er over 4 år gammel

LESERINNLEGG: Takk for en nydelig kronikk av Jimmy Åsen i KV lørdag 21. januar.

I tillegg til Kragerøs hukommelse, rommer Berg et av Kragerøs flotteste turområder, et vakkert parkanlegg, diverse kulturminner og det nærmeste Kragerø kommer et moderne museumsbygg. «Nybygget» på Berg har noe så sjeldent som en overlyssal, en malerisal med de tekniske krav det medfører og noe i nærheten av uendelige utvidelsesmuligheter den dagen det skulle bli behov for det.

Kragerø har en sentral plass i norsk kunsthistorie, eller la meg heller si det slik: Norsk kunsthistorie har en sentral plass i Kragerø. Eller rettere sagt; burde hatt det. Eventuelt bør ha.

Vi har vist at vi kan hvis vi vil: Ildsjeler i Kragerø Faste Billedgalleri har arrangert utstillinger av kvalitet med bred interesse blant lokale og tilreisende. Vi har de senere år hatt Munch-jubileum og Kittelsen-jubileum med mål om å sette Kragerø på det nasjonale og internasjonale kunstkartet. Utstillinger av kvalitet har tidligere vært produsert og vist både på Berg, i Kittelsenhuset, i Meierigården, Postgården og Løkka. Med flere.

Vi skal ikke langt «utaskjærs» for å finne eksempler på vellykkete museumsbygg «litt utenfor byen».

Galleri F15 på Jeløya er en god sammenlikning og et godt ideal for jobben med Berg. Her har man ut fra flotte naturgitte omstendigheter (og et par kompetente ildsjeler, samt en usedvanlig god kringleoppskrift) klart å lage en attraksjon og et utfluktsmål for folk fra hele det sentrale Østlandet.

Skagen kunstmuseum er et annet eksempel på hvordan kunsthistorien kan bidra til å skape attraksjonsverdi langt utover det stedets størrelse og beliggenhet skulle tilsi. Interessant er det at Skagen bymuseum som ligger mer sentralt, ikke trekker en brøkdel av besøkstallet til Skagen Kunstmuseum. Kunsten trekker folk i hundretusentall, mens byens historie er for de spesielt interesserte. Altså: Et kunstmuseum kan med fordel ligge utenfor sentrum og fortsatt trekke publikum på grunn av kunstens attraksjonsverdi. Et bymuseum kan ligge midt i byen og knapt nok da trekke folk.

Det har vært urovekkende stille om planer for Bergs framtid. Hva vil man egentlig med Berg?

Spørsmålet om Bergs framtid kan ikke bare handle om samlingen og åpningstider. Ved å slå sammen to av Kragerøs store attraksjoner; kunsthistorien og museet, kan man lykkes med en storsatsing på Berg.

Mer konstruktivt enn en evig krangel med og om Telemark Museum, ville være å lage en fremtidsrettet plan for hele området inkludert et kunstmuseum på Berg.

Kittelsenhuset vil da kunne være en naturlig satelitt i sentrum, med Theodor Kittelsens Kragerø-tilknytning som hovedprosjekt. Herfra kan man kjøpe billetter til båtturer til øyene i kunstnernes fotspor samt buss- og båtturer til Berg med omvisning og formidling i museet. Opplevelser kan skapes i parken med både forestillinger, vandringer og konserter.

Ja, det skal være lov å drømme, men det må være førsteprioritet å fylle eksisterende bygg og anlegg med innhold og kvalitet. Berg har det meste, men trenger folk – både på innsiden og utsiden av bygningene. Attraksjonsverdien ligger i god formidling av kunst- og kulturarven – med vekt på Kragerøs plass i norsk kunsthistorie.

Katja Cecilie Ræder Aarflot

Les også: Kragerø kunstmuseum til Berg?

Kommentarer til denne saken