Grønn næringspolitikk

(Foto: Tilman Wischuf)

(Foto: Tilman Wischuf)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI Kragerø står vi som resten av Norge og verden ved viktige valg i samfunnsutviklinga. Hva kan vi leve av her? Hva skal vi satse på av arbeidsplasser når vi taper de etablerte?

Går vi for de såkalt bærekraftige næringene: De økonomisk og miljømessig varige, sosialt og økonomisk rettferdige, miljømessig og sosialt levedyktige? Eller er vi så sugne på inntekter at vi sier ja til alt, også rovdrift på mennesker og natur?

Valget høres enkelt ut? Vel, la oss spisse det med et knippe aktuelle Kragerø-eksempler:

Stølefjorden er viktig naturarv. Eid av oss alle. Ønsker vi noe å fiske på i skjærgården vår beskytter vi denne fjorden. Folk reiser allerede langveis fra for å feriere her. Arbeidsplassene ligger i rekreasjon og lokal sjømat. For all fremtid. Alternativt: Tillate oppdrettsselskap å bruke fjorden som dumpeplass for sitt avfallsslam, og ta areal for å masseprodusere fisk. Så lenge fjordmiljøet tåler.


I Valbergheia ligger et stort steinuttak. Krateret er snart 80 fotballbaner. Etterbruk av bruddet er et samfunnsanliggende. Ved å trappe ned driften og fylle hullet med en solcellepark kan Kragerø bli leverandør av en fornybar vare. Alternativt: Tillate bedriften å sprenge bort kanten mot sjøen og turområdet Bjørneknuten for å kunne selge stein i noen tiår til. Og lage ferieleiligheter der. Så lenge det er et marked.


Alt var ikke bedre før. Men kunnskapen om hvordan lage og ta vare på bygg, lokal byggeskikk og bruksgjenstander er verdifull. Håndverkere og handelsstand i Kragerø er gode på service, reparasjoner og vedlikehold, her ligger svært mange eksisterende arbeidsplasser. De bør brukes og foredles. Alternativt: Si ja til alt som er stort, nytt, flott, billig eller utenbys fra. Så lenge det glitrer.


Få steder i Norge omsettes flere fritidsbåter enn i Kragerø. Bygges de her? Det tilhører sjeldenhetene. Hvor ligger framtidas båtbyggerarbeidsplasser? I det nye fylket Vestfold og Telemark finnes spisskompetanse i verdensklasse på batterier, båtkonstruksjon og elmotorer. I løpet av 10 år kan elektriske fritidsbåter komme for fullt. Satser vi i Kragerø på kunnskap og ny båtteknologi? Alternativt: Fortsette å legge til rette for plastbåter og forbrenningsmotorer. Så lenge olja varer.


Så vil du kanskje tenke: Er det virkelig så svart-hvitt? Antakelig ikke. Kragerø kan satse på et mangfold av næringer. Produksjonsbedrifter kan holde seg innafor tålegrensene til naboer og miljø. Eiendomsutviklere kan satse på tradisjonell byggeskikk, næringsetablering og rimelige boliger. Service- og kunnskapsbedrifter trenger ikke forsøple og forurense. Nybygg kan ha moderne miljøteknologi og samtidig tilpasses lokalmiljøet.

I fellesskap kan vi til og med bygge en bro. En bro til framtida.

Per-Erik Schulze og Anlaug Lia
Miljøpartiet De Grønne Kragerø

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags