Forby atomvåpen!

Av
DEL

LeserbrevVerden er i en situasjon hvor USA og Russland er i ferd med å avslutte INF-avtalen. Hvis de ikke ombestemmer seg før 1. august i år vil avtalen om begrensning av landbaserte kort- og mellomdistanseraketter, overvåking av atomvåpeneksplosjoner og nedrustning av strategiske våpen bli virkningsløs. START 1-avtalen fra 1991, som omhandler videre redusering av langtrekkende atomvåpen, står da også i fare.

Begge avtaleparter beskylder hverandre for avtalebrudd. Hvordan det egentlig forholder seg er uklart, men tilliten er brutt og dermed er det duket for et nytt våpenkappløp mellom stormaktene.

Både vår felles historie og våre erfaringer med virkningen av disse totalt meningsløse, ødeleggende og katastrofale våpen bør mane enhver nasjon til å slutte opp om atomvåpenforbudet som 122 stater vedtok i FN 7/7-2017. Til nå har 59 land signert og 10 land har ratifisert traktaten.

Norge var tidligere en global leder av nedrustningsprosesser om klasevåpen og landminer. FNs atomvåpenforbud ble derimot ikke signert av Norge i 2017 og fikk heller ikke flertall i Stortinget 5. mars i år.

Den beste strategien for nedrustning i dag er konstruktiv, konfliktløsende dialog og et internasjonalt forbud mot atomvåpen. ICAN, den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, fikk Nobels fredspris i 2017.

Gjennom den globale «ICAN cities appeal» kan byer og lokalsamfunn bidra til å øke presset på nasjonale myndigheter til å bli del av forbudstraktaten. Rødt Kragerø vil arbeide for at Kragerø slutter seg til «ICAN cities appeal».

Uttalelse vedtatt på årsmøtet i Rødt Kragerø, 16. mars 2019

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags