«Familien Reichelts gate?»

Ulf Hamran i P. A. Heuchsgate februar 2015

Ulf Hamran i P. A. Heuchsgate februar 2015 Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.LESERINNLEGG: KV 13. januar brukte forsiden og tredje side på nok en gang å støtte tanken om å hedre minnet om de fire medlemmene av Reichelt-familien: Erik, torturert i hjel av Gestapo i 1943, Borti, skutt på Trandum 1944, Bittema, Nacht und Nebelfange i Ravensbruck (ikke «Ravensburg» som KV skriver) etter tortur på Grini, og faren Gerhard, omkommet som skipsfører ved torpedering i 1941.

Av uvisse grunner ble for en del år siden et forslag om en «Reichelts gate» – eventuelt «Familien Reichelts gate»? avvist av Kragerø kommunes daværende ledelse, mens derimot motstandsmannen Tor Salvesen, som også ble torturert i hjel av Gestapo, ble hedret med «Tor Salvesens vei» oppe i de nye øvre bydeler, der det var utmark den gang Salvesen var i live. Og intet skilt opplyser noe om hvem Tor Salvesen var og hvorfor han ble hedret ved å få en vei navngitt etter seg.

En «Familien Reichelts gate» eller «-plass» i Kragerø bør vel helst legges til et mer sentralt bystrøk som Hovedbyen, Løkka, eller omkring Kirketomta?

Men siden Reichelt-slekten i Kragerø og omegn går helt tilbake til tysk innvandret fagmann i bergvesen og gruvedrift på 1700-tallet, og også omfatter kjente teologer og Kina-misjonærer rundt forrige årtusenskifte, kan et slikt gate- eller plassnavn bli upresist forstått.

Tilsvarende dårlig presisjon fikk vi da gatenavnkomiteen rundt 1970 døpte det tradisjonelle navnet Biørnebyen delvis om til «Doktor Homanns vei». Vel og bra å hedre en elsket og aktet distriktslege, dersom han var én person. Feilen var bare at det var to av dem, så hvilken var det man hedret?

Med Reichelts gjelder det fire personer: En far, to sønner, en datter. Deres hjem står uendret i Løkka ved Bedehuset.

Kanskje det enkleste er å sette et av Historielagets blå emaljerte opplysningsskilt på eiendommens forstøtningsmur mot Løkkebakken eller mot gatestubben opp mot Bedehuset. Med en så grundig, opplysende og korrekt tekst at enhver som leser den, forstår hvor sterkt rammet denne lille familien ble under siste krig.

Det er for øvrig ikke første, og dessverre neppe siste gang at kirkegårdsforvaltningen i Kragerø har vist seg å ha svekket historisk dømmekraft: – Reicheltfamiliens gravplass på Kalstad kirkegård er blitt slettet, opplyser KV.

Ulf Hamran

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags