Da jeg våknet, var det for sent

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Vi politikere får ikke utrettet alt alene,vi trenger et folkelig engasjement i ryggen». Sitatet er hentet fra et foredrag nylig.

Jeg er neppe alene om å være bare sånn måtelig opptatt av politikk. For å være på trygg grunn, skal jeg likevel begrense meg til meg selv som eksempel.

Et folkelig engasjement oppstår ikke minst rundt arealdisponering, som vel må sies å være blant de mest radikale inngrepene i lokalsamfunnet. «Oppstår» er kanskje den mest dekkende betegnelsen. Iallfall virker engasjementet ofte noe tilfeldig ,så vel i timing som i innhold. Hvis jeg hadde våknet før Kragerøs politikere gjorde det skjebnesvangre feilgrep å gi fra seg råderetten over Kirkebukta, kunne jeg da ha reddet den fra den tragedien den har blitt? Selvfølgelig vet jeg ikke. Men jeg vet at jeg ikke våknet før det var for sent.

Og hva med havnefronten forøvrig? Inntrykket er at inngrepet er kommet for langt til å kunne reverseres, og at bare kosmetiske endringer fortsatt er mulig. Så da har jeg visst også i dette tilfellet våknet for sent. Et folkelig engasjement bør trolig ikke bare «oppstå», men være resultat av en pedagogisk innsats, der alle relevante fakta presenteres nøytralt og på måter som når frem.

Selvfølgelig har jeg et selvstendig ansvar for å følge med. Like selvfølgelig har media og politikerne et ansvar for å presentere potensielt konfliktskapende prosjekter i god tid. Men det er trolig kommunens administrasjon som befinner seg i best posisjon til uhildet og i tide å redegjøre for alt som er nødvendig å vite for å kunne ta stilling på et opplyst grunnlag. Det forutsettes selvfølgelig at administrasjonen sørger for at eventuelle egeninteresser ikke får påvirke saksfremstillingen.

Og så skal altså budskapet nå frem. All erfaring viser at ord ikke er nok, og at det er først når mulige sluttresultater av inngrepet blir så konkrete at de er til å ta og føle på, at budskapet virkelig trenger inn. Dette bør kunne gjøres før huset står der. Arkitektene med sine modeller vet dette.

Erik Stabell Rasmussen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken