Carl Nesjar-skulpturen til rundkjøringen ved tunnelen!

FONTENE: Carl Nesjar «Lysskulptur», innviet i Løkkebakken i 1978, har stått på Gunnarsholmen siden 1999.ARKIVFOTO: JIMMY ÅSEN

FONTENE: Carl Nesjar «Lysskulptur», innviet i Løkkebakken i 1978, har stått på Gunnarsholmen siden 1999.ARKIVFOTO: JIMMY ÅSEN

Av
DEL

MeningerI siste hovedutvalg for Plan, Bygg og Miljø onsdag 23. januar foreslo jeg under eventuelt at den flotte «helårsfontenen» av berømte Carl Nesjar flyttes til rundkjøringen ved Spar-bygget, rett etter at man kommer ut av Kragerø-tunnelen. Denne skulpturen er i dag gjemt bak en Diplom-Is-reklame på Gunnarsholmen, som en slags utfordring til klatring og eksperimentering for unger som oppholder seg her. Jeg har fått høre at barn faktisk skader seg ved klatring på denne. En slik plassering av en slikt unikt kunstverk er dessuten fullstendig malplassert. Den kommer overhodet ikke til sin rett.

Carl Nesjars helårsfontener beundres over store deler av den vestlige verden. Han kalles en modernistisk multimediekunstner. Han samarbeidet med den største kunstneren i det 20. århundre, Pablo Picasso, fra 1957 og helt til Picassos død i 1975. Kragerø er i en særstilling som har tilgang til en slik skulptur.

Nesjars fontener utnytter vannspillet i den varme årstiden og isens varierte og spennende former om vinteren.

Jeg foreslår at hele fontenen flyttes til rundkjøringen ved Spar-bygget. Den ville være et fantastisk blikkfang når man kommer ut av tunnelen og vil ta blikket vekk fra den begredelige blokka som Spar-bygget representerer. Denne rundkjøringen i Kragerø ligger midt i trafikken, og ingen barn eller andre kan klatre eller ødelegge seg på den, samtidig som alle som kjører hovedveien til eller fra Kragerø kan glede seg over en av hans berømte og banebrytende helårsfontener.

Nesjar har ikke laget mange av disse fontenene, og det er helt utrolig at Kragerø har en av disse! Ifølge en artikkel på nettet finnes en håndfull av dem i USA, en finnes i Sverige og en i Frankrike, ellers er flere av dem spredt omkring her i Norge.

Nesjar sier ifølge fotograf Morten Krogvold at utgangspunktet for helårsfontenene er det enkle faktum at vi bor i et land med lange og kalde vintre, der de vanlige fontenene blir stengt når mørket og kulda kommer. Resultatet blir et enda tristere bymiljø. Men det er jo nettopp da vi har behov for isfontener som lyser, spiller og glitrer – og gleder oss i mørket. Nesjar var opptatt av at kunsten nettopp kunne ha en slik funksjon. Ikke uten grunn ble han kalt «jordmor mellom kunst og natur».

Det er flaut at Kragerøs isfontene er gjemt bak en reklameplakat. Er det ikke på tide at også Kragerøs Nesjar-fontene får sin gode plassering i Kragerø?

Det ble i sin tid foreslått at Nesjarskulpturen skulle plasseres på et skjær utenfor Gunnarsholmen. Forslaget kom før rundkjøringen i bukta var en realitet. Ingen ting har skjedd. Skulpturen er fortsatt gjemt bak sin isreklame. Det er egentlig ganske flaut.

Ved å plassere isfontenen i rundkjøringen vil nærheten til teknisk etat være et smart trekk når det gjelder vedlikehold, i forhold til et skjær ute i fjorden. Fontenen vil være synlig for alle som kommer og forlater Kragerø. Det er en fin og eksponert plassering.

Nå har hovedutvalg for plan, bygg og miljø lansert forslaget. Vi utfordrer hovedutvalg for samfunn til å følge opp saken!

Mette K. Kjelstrup Ofstad

Kragerø Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags