Fornuften seiret

SILD I TØNNE: Folk sitter ofte som sild i tønne i konsertsalen på Stopp en halv, som her under koret Octopus sin 25-årskonsert i fjor høst. FOTO: JIMMY ÅSEN

SILD I TØNNE: Folk sitter ofte som sild i tønne i konsertsalen på Stopp en halv, som her under koret Octopus sin 25-årskonsert i fjor høst. FOTO: JIMMY ÅSEN

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

«Stopp en hal», sa bygningssjefen da utestedet Stopp en halv for cirka ett år siden fikk satt inn skyvedører ut mot verandaen ved Blindtarmen. «Stoppen», som vi for enkelhets skyld ofte kaller stedet, hadde inne en søknad om ombyggingen. Men ivrigheten tok overhånd, og de smårutete skyvedørene ble satt inn før søknaden ble ferdigbehandlet. For dette fikk både Stoppen og byggmesteren en kommunal ørefik i form av et forholdsvis beskjedent overtredelsesgebyr. Bygningssjefen avslo samtidig, med støtte fra de fylkeskommunale vernemyndighetene, å ettergodkjenne ombyggingen.

Stoppen klaget på bygningssjefens administrative vedtak. Og sist onsdag var det politikerne i hovedutvalg for plan, bygg og miljø, eller «bygningsrådet» som det fortsatt burde hete, som skulle si sitt i saken. Og heldigvis fattet utvalget etter min mening et fornuftig vedtak. Enstemmig vedtok de å ettergodkjenne skyvedørene, med en liten justering som Stoppens arkitekt selv hadde foreslått.

«Fornuften seiret» var gjennomgangstonen i flere av kommentarene på KVs facebookside da vi onsdag kveld kunne fortelle om vedtaket. Og «likes-ene» strømmet på. I det hele tatt opplever vi stort sett alltid stort engasjement blant våre lesere når vi skriver om Stoppen. Enten det nå dreier seg om verandadører, korkonserter, Slam-kvelder eller afterski. Vi ser det tydelig på antall klikk vi får på nettsakene våre. Kanskje ikke så rart – Stoppen er vel foreløpig det nærmeste vi kommer et kulturhus her i Kragerø. Stedet er et samlingspunkt i kommunen vår som veldig mange har et forhold til. I løpet av ett år tror jeg de aller fleste av oss finner minst ett arrangement vi kunne tenke oss å besøke på Stoppen. Spennvidden i arrangementene er stor, fra diktopplesing til hissig rock, med uhorvelig mange nyanser innimellom.

Det har aldri vært noen gullgruve å drive Stopp en halv. Men som et samlingspunkt og en arena for kulturopplevelser hele året gjennom, har utestedet produsert enorme verdier for oss som bor her - og dem som besøker kommunen vår. Derfor er det godt å oppleve at bygningsrådet, jeg mener «hovedutvalget for mye forskjellig», godkjenner en praktisk løsning som styrker driften av Stoppen.

JEG ER slett ikke blant dem som sier «riv den gamle dritten» eller «bygg først, spør senere». Kragerø sentrum har store arkitektoniske og kulturhistoriske verdier, som selvsagt er viktig å bevare. Og vi skal selvsagt ikke kimse av ekspertisen hver gang bevaring kommer i konflikt med utvikling. Kragerøs særpreg har også en enorm verdi. Vanner vi særpreget for mye ut, vil også verdien forringes. Og hva som er «fornuft», er det vel enda flere meninger om enn det er innbyggere her. Men i denne saken mener jeg politikerne har utvist en fornuft som veldig mange av oss er enig i.

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken