Hva vil framtida bringe?

Hva blir det neste? Smarttelefoner kan være nesten borte om ti år. Da vil man bruke stemmen og synet i stedet for å fikle med telefonen, mener trendforsker Amy Webb.

Hva blir det neste? Smarttelefoner kan være nesten borte om ti år. Da vil man bruke stemmen og synet i stedet for å fikle med telefonen, mener trendforsker Amy Webb.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KRONIKK: Hva vil framtida bringe? Det spørsmålet er det nok veldig mange som vil ha et fasitsvar på. De som sannsynligvis vet mest om dette er trendforskere, data- og systemutviklere og andre med kvalifikasjoner for å mene, tro eller vite noe om framtida.

Jeg skrur tida tilbake til tidlig på 1980-tallet. I 1984 skulle jeg på min første tur til det «forjettede» sommerparadiset Hellas. Hadde sett filmen «Zorba the Greek» med Anthony Quinn i hovedrollen. Både dans og musikk tiltrakk meg. Billett, kanskje det var med Saga Solreiser, ble bestilt. Midt i august, på den varmeste tiden, landet sydenflyet på Rhodos. Asfalten på landingsstripa vibrerte av varme. Vi så kun fram til å komme oss på stranda.

Men man kan ikke bare ligge langflat på ei solseng hele tida. Jeg måtte ha lesestoff, og hva var mer naturlig enn å kjøpe inn George Orwells «1984».

Boka var vanskelig og kanskje kjedelig i starten, men da jeg fikk oversikt over persongalleriet, de ulike ministeriene i Orwells framtidsroman, klarte jeg nesten ikke å legge den fra meg.

Jeg levde tross alt i 1984. Det gjorde ikke Orwell, og jeg visste på mange måter hva som hadde skjedd. Han fikk rett i mange av sine spådommer. Ikke minst dette med at «storebror ser deg».

I 1984 tenkte jeg kanskje ikke så veldig på dette med overvåkingssamfunnet. Bankkort og kredittkort var ikke til stede i min verden, men det var reisesjekker. Mobiltelefon var det bare noen få som tenkte på. I alle fall ikke vi.

Men så gikk det 10 år, ja, kanskje 15, så var mobiltelefonen et faktum. I gamle Kragerø Blad hadde vi en «kladas» av en førstegenerasjon mobiltelefon. En sak som veide oppunder 13 kilo. Senere kom mindre og mindre mobiltelefoner. Så for rundt ti år siden kom førstegenerasjon smarttelefon fra Apple. Denne er senere utviklet til å bli en helt nødvendig del av hverdagslivet vårt. I den har man alt.

Men hva om ti år?

En av verdens fremste trendforskere, amerikanske Amy Webb, har i artikler beskrevet hvor verden er på vei. Tidsskriftet Forbes har rangert henne som en av verdens fem viktigste kvinner innenfor teknologiområdet. Hennes forskning baserer seg på store mengder data fra hele verden.

En av hennes spådommer er ifølge Dagens Nyheter at hun tror vi allerede om 10 år ser begynnelsen på slutten for hvordan vi bruker smarttelefonene. I stedet for å bære telefonen med seg, vil man ifølge Webb bruke såkalte wearables, som er smart teknologi som man bærer på kroppen.

– Det vil være briller og linser, ringer og armbånd, kombinert med andre typer apparater. Vi kommer til å bruke synet og stemmen i stedet for stadig vekk fikle med en telefon. Det vil oppleves som en helt naturlig utvikling, sier hun.

Om falske nyheter tror hun det blir vanskeligere og vanskeligere å skille sant fra usant. Resultatet: Mer frykt, mistillit og fordommer.

Trøste og bære, men hun får nok rett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken