Gå til sidens hovedinnhold

Medaljens tøffe bakside

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Idretter med all out innsats, kan føre til arytmi. Den 14. januar skjer dette med en ung skiskytterjente. Mange utøvere har vært rammet. For unge er sjansen for å bli kvitt den forholdsvis god. Hos eldre, som ofte har hatt tendenser en stund, atskillig dårligere.

Derfor vil jeg her fortelle litt av min historie, og samtidig gi en advarsel.

Jeg har passert 70, og drevet rovdrift på meg selv i over 50. Det har vært herlig å ha en form og fysikk som ikke bare skyldes idrett, men også et liv uten røyk, alkohol og festing. Når man er under 60, i allefall for meg, tåler man det meste. For da jeg passerte de 60, begynte jeg under intervalltrening å få opphold i pulsen. Jeg fikk helsesjekk hos fastlegen, og han sa alt var bra. «Du har hjerte som en ungdom» sa han også. Jeg ble høy på den, og fortsatte ufortrødent videre med idrett og all mulige fysiske utfordringer. Brydde meg ikke med ujevn puls. To år etter i bakkeløpet Gygrestolen opp, var jeg jeg nær besvimelse etter målpassering. Etter noen minutter gikk det over.

I tiden som fulgte gikk det meste tungt, men jeg trodde det var alderen. I løp som Jomfrulandsløpet og KM 10.000 m vant jeg klassen min. Ja endog på 10.000 m ble jeg kretsmester uansett klasse. Historiens eldste.

Ikke mange løper 10.000, og tidene mine i alle løp denne sesongen, var klart svakere enn året før. Derfor trappet jeg ned konkurranser i 2013, men fortsatte selvfølgelig å løpe til husbruk, men formen vekslet mye etterhvert. I mai 2017 skjønte jeg at noe måtte være spenna gærent. Hjertetesten hos fastlegen ga svaret. Det er som å falle ned et stup. Når arytmi blir alvorlig blir det foretatt strømstøt.

Jeg fikk det fem ganger i løper av fem måneder. Uten bedring.

Etter to langvarige og smertefulle operasjoner i 2018, gikk det bedre. Men jeg blir aldri 100% bra. Jeg er avhengig av en medisin som skal regulere hjerterytmen. Allikevel er jeg i stand til å gå og jogge. Så jeg takker min Gud, og legevitenskapen for at jeg har fått beholde min livsstil.

Jeg angrer ingenting, for hva hadde livet gitt meg uten utfordringer? Men jeg vil komme med en advarsel: Er du over 50 og elsker hard idrett, hard jobbing og lite søvn, så test deg hos lege ofte.

Arne Eriksen

Kommentarer til denne saken