– Hensikten med dette er å skape trygghet på sjøen. De siste årene har det eksplodert med mennesker og båter på sjøen rundt Kragerø, sier ordfører Grunde Wegar Knudsen.

Emilie Skugstad jobber i Redningsselskapet (RS). Hun forteller at de har en stor økning oppdrag i sommermånedene.

– Vi ser at det er et behov for oss her. Det er bra at folk tar kontakt med oss. Heller en gang for mye enn en gang for lite.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Så langt i juli har redningsskøyta allerede hatt over 30 oppdrag i Kragerø. Første helgen i måneden sto for 20 av de. De fleste oppdrag er slepeoppdrag, der folk for eksempel har kjørt på et skjær eller fått motorhavari. Men Redningsselskapet har også en avtale med AMK, som gjør at de frakter ambulansepersonell til sjøs når det trengs. Lene Aspen Nilsen fra Redningsselskapet forteller at de vil bistå folk uansett situasjon.

– Vi er opptatt av at vi skal redde folk, uansett om de har drukket eller ikke har på redningsvest. Vi er ikke noe politi. Men vi merker at synligheten til RS gjør at folk skjerper seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hastigheten er for høy

Stein Arne Walle fra Kragerø havnevesen forteller at de får mange henvendelser om uvettig kjøring. Han sier at de er bekymra for trafikkbildet.

– Folk er uoppmerksomme, og for eksempel bruker telefonen og sosiale medier når de er ute å kjører. Vi ser at hastigheten er for høy. Vi må skape en ny holdning. Folk må ta det med ro, og ta hensyn til hverandre. Trafikktettheten på sjøen i Kragerø er en av de tetteste i landet i juli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Walle forteller også at kystverket har laget en app kalt "Båtfart". Ved å bruke den vet du til enhver tid hva fartsgrensa der du er. Fungerende politistasjonssjef Terje Sandik skryter også av appen, og mener at så lenge man bruker den, har man ikke unnskyldning for for å kjøre for fort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Betryggende at redningsskøyta er der

På sjøen møter de familien Stabell Lerche, som har hytte på Solholmen. De synes det er betryggende å vite at redningsskøyta er i nærheten når det trengs. De har tidligere måtte få hjelp av RS, og er takknemlige for jobben de gjør. Carine Stabell sier at selv om man har tatt båtførerprøven, så betyr ikke det nødvendigvis at man kan å kjøre båt.

– Båtførerprøven er veldig teoretisk. Det tok mange år etter jeg tok den før jeg var helt trygg i en båt alene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terje Sandik er opptatt av at foreldre må gå foran som et godt eksempel. Han sier at politiet ikke anbefaler å låne bort båten til barna sine uten tilsyn, selv om det nødvendigvis ikke er ulovlig. Mange manipulerer båtene sine, slik at motoren får flere hestekrefter, og at mange barn dermed kjører ulovlig. Politiet kommer til å sjekke alle båtene de stopper, og inndra båter hvis motoren er manipulert.

– Folk tar ikke innover seg at de kan skade noen. Foreldre tenker ikke på hvilke situasjoner de setter barna sine i. Ikke bare økonomisk hvis de blir tatt, men om man skader noen, så må man leve med det i ettertid, sier Sandik.

Ordfører Grunde W. Knudsen sier at alle må bidra for at folk kan nyte ferien sin.

– Alle skal ha gode minner fra Kragerø.