Når Sverige stopper opp

Midtsommar er kanskje den aller viktigste dagen for svenskene. Da stopper hele sSverige opp, og alle skal være med å feire.

Midtsommar er kanskje den aller viktigste dagen for svenskene. Da stopper hele sSverige opp, og alle skal være med å feire. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerMidsommar, på svensk, bare smak på ordet.

Dagen som i vårt grannland er mer omtalt enn når vi snakker om «julaften og 17. mai på en gang». Midsommar er dagen da Sverige stopper opp, I alle fall gjør den det fra klokka 15.00. For ikke å snakke om «dagen derpå». Bare dersom man trenger brød og vann finner man åpne butikker. Resten er stengt. Systemet er stengt både midtsommerdagen og påfølgende dag. Det samme gjelder ferskvareutsalg som fiskebutikken. Stengt, stengt.

Jeg har feiret julaften i Sverige, påske og andre høytider, men inntil sist helg gjensto feiring av midsommar. Jeg har sett innslag på TV og nettet og hørt om hvordan feiringen av denne, for svenskene, største og viktigste dagen i året foregår. Stor eller liten, alle er med, hele Sverige feirer midsommer.

Forberedelsene skal være gjort i god tid før selve feiringen. Senest dagen i forveien skal alt være klart. Ikke for det at menyen er så veldig ulik fra år til år, men rett og slett for å være sikker på at mattradisjonene bevares.

På selve midsommerdagen er det to gode måltider. Det hele starter med lunsj, som i hovedsak består av forskjellige typer sild, poteter, løk, rømme, gjerne «Jansons fristelser» og laks. I mitt selskap var det kommet til egg og spekemat også. Det hele skal smakssettes med akevitt, gjerne fra Skåne eller O.P. Andersson. Man får ta med norsk akevitt også. Og øl.

Mellom måltidene er det samling rundt midsommerstangen. Med tradisjonelle blomsterkranser, sanger og dans, det likner faktisk på noen norske julesanger, kaster ung og gammel seg inn i markeringen av årets største dag hos søta bror.

Når klokka drar seg mot kveld, er dagens andre måltid forberedt. Da er det grilling og grillmat og salat som står på meny. Så mye du kan spise. Når siste grillskive er på vei ned kommer kake på bordet, jordgubbstårta med kaffe ved siden. Da begynner det virkelig å bli nok.

Da er det på tide å legge fra seg kransen og nyte den lange sommernatten.

Artikkeltags