– Livet og naturen er et mysterium man aldri blir lei av å fascineres over

SPIRER: Det har begynt å spire små salatplanter i kassene mine i drivhuset. Et godt tips er å legge over akrylduk i den tidlige spirefasen.

SPIRER: Det har begynt å spire små salatplanter i kassene mine i drivhuset. Et godt tips er å legge over akrylduk i den tidlige spirefasen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDet er vår igjen. Kulda har riktignok ikke sluppet taket ennå, men allikevel – det er vår i lufta. Hele naturen ligger akkurat nå bare og venter på at vårregn og varme skal få alt til å eksplodere i yr glede.

Selv hører jeg blant dem som kjenner det kribler litt ekstra i fingrene etter å ta fram jord, potter og frø, og få se at ting begynner å spire og gro igjen. Og jeg hører også med til dem som synes det er ekstra stas å kunne dyrke noe som er matnyttig.

Derfor klinger ordet kjøkkenhage som musikk i mine ører. Hva er vel bedre enn sprø deilig salat rett fra egen hage? Ennå er salatspirene mine bitte små, men jeg vet at om ikke så lenge, vil de vokse opp til store kraftige planter klare til å bli høstet av.

Men jeg kan ikke si annet enn at jeg hver eneste vår lar meg fascinere av de små tørre ruskene jeg har i en pose, som lar seg vekke til liv ved å bli lagt i fuktig jord. Små frø som kan ligge i flere år uten at det skjer noe som helst. Men så hentes de fram, puttes i jorden, og så begynner de å spire.

Rett og slett et mirakel. Ikke bare at det spirer fram, men i hvert frø ligger det lagret gener og informasjon om hva de skal bli til. I salatverdenen blir noen nydelige sprø issalat, mens andre blir plukksalat. Noen typer helt grønne mens andre har det i seg at de skal få lekre rødlige kanter på bladene.

Og så er det rucola, som har noen bitte små frø som du nesten ikke skjønner at kan bli til noe som helst når du putter dem i jorda. Men rucola blir det, men sin egen fasong og smak.

Det er fantastisk. Livet og naturen er et mysterium man aldri blir lei av å fascineres over, hvis man bare vil stoppe opp litt og tenke gjennom det som skjer. Og det er jo nå om våren at livet på alle måter virkelig utfolder seg i all sin prakt.

For å komme tidlig i gang er det kjekt med et lite drivhus. Selv om det er kaldt ute, gjør sola at det blir god temperatur inne i drivhuset. Jeg bruker balkongkasser eller liknende kasser jeg lager selv og bruker rett og slett vanlig plantejord. Før såing blander jeg en del gjødsel i jorda slik at plantene etter hvert vil finne «mat» når de skal vokse seg store.

Det finnes mange typer gjødsel, men selv synes jeg pellets av organisk hagegjødsel eller hønsegjødsel fungerer perfekt. Når plantene begynner å spise av dette, blir salaten skikkelig stor og fin.

Deretter er det bare å glede seg til det blir varmt nok til å få inn agurk- og tomatplanter. Og det skjer gjerne ikke før i slutten av mai, eller starten av juni. Agurken liker seg aller best i drivhus, siden den hele tiden må ha det godt og varmt. Tomatene tåler fint å stå ute også, særlig hvis man har et fint og lunt sted med mye solvarme. Men gjødsel og vann må alle ha.

Dersom du ikke har kommet i gang ennå, så er det bare å gyve løs. Påsken kan være en perfekt tid. Å ta en tur i et hagesenter og studere alt som finnes av frø, er blitt veldig spennende. Det er kommet så mange varianter, så her er det bare å prøve med det som ser fristende ut.

Etter å ha prøvet og feilet mye på friland, har jeg kommet til at lukkede enheter som en kasse, er det sikreste for å få gode resultater. Da er det lettest å holde både sniler og andre skadedyr unna. Verandaen kan være et fint sted å ha noen kasser med salat i, for eksempel. Lett å komme til med vanning, og kort vei til å hente godsakene når man får lyst på noe til brødskiva eller middagen.

Og selv om de fleste nok synes at blomster er finest å ha i verandakasser, så synes jeg faktisk også at bugnende lekker salat tar seg pent ut. Det går jo an med begge deler ...

God helg, og nyt våren! Og glem ikke å undres over livets mysterium!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags