Jeg har aldri hatt behov for å overnatte på hotell i Arendal. I slutten av oktober kan jeg bli «tvunget» til det. Ikke det, det er sikkert fint å ta inn på hotell i Aust-Agders hovedstad i slutten av oktober. Men det virker noe unødvendig.

Saken er nemlig den at jeg har fått time hos «min» øyelege i Arendal klokken 08.30 på morgenen. For å få dekket reiseutgiftene fullt ut fra Pasientreiser, så må jeg overnatte på hotell.

Pasientreiser stiller strenge krav for bruk av egen bil. Enten må det dreie seg om øyeblikkelig hjelp eller at kollektivtilbudet er lik null. Standardsatsen er to kroner og 30 øre per kilometer.

Siden det ikke er mulig å være i Arendal så tidlig, fordi det ikke finnes noe kollektivtilbud, tok jeg kontakt Pasientreiser i sakens anledning. Svaret var kort og greit: Jeg kan ta buss kvelden i forveien og overnatte på hotell som Staten dekker, innenfor en viss ramme.

I oktober skal jeg til konsultasjon ved Martina Hansens Hospital i Bærum med frammøte klokken 12.

Klok av skade tok jeg kontakt med Pasientreiser om kollektivtilbudet, fordi man som nevnt dekker bruk av egen bil kun med «standardsats».

Svaret jeg fikk var som forventet. Det var ikke noe problem å reise kollektivt. Jeg kunne ta buss ifra Kragerø klokken seks på morgenen til Stathelle. Videre med taxi til jernbanestasjonen i Porsgrunn og tog til Bærum. Derfra med taxi til sykehuset.

Et betimelig spørsmål er hvilken besparelser Staten har på dette i forhold til at man i slike tilfeller kan benytte egen bil med en høyere kilometergodtgjørelse enn «standardsatsen»? Overnatting på hotell, samt bruk av taxi er vel ikke helt billig? Regler er regler, men det streifer meg at dette må være sløsing med skattebetalernes penger.

Det blir nok til at jeg tar egen bil, selv om det er fint å ligge på hotell, kjøre buss, tog og taxi.