Vår felles hukommelse

Viktig bygning: Drar man inn på Berg i dag blir man møtt med stillhet og stengte dører.

Viktig bygning: Drar man inn på Berg i dag blir man møtt med stillhet og stengte dører.

Artikkelen er over 3 år gammel

Den største og de viktigste kildene for å kunne belyse Kragerøs historie finner man lagret på Berg–Kragerø museum.

DEL

I de store magasinene under bygningen ligger tusenvis av historiske skatter. Gjenstander, bilder, malerier, dokumenter og papirer.

At Kragerø har så mange viktig og verdifull ting som belyser byens historie kan vi i dag takke en rekke ildsjeler for, og ikke minst byens innbyggere. Tidligere kunne man lese i lokalavisene om gaver til museet. Opp til flere ganger i året kom det oversikt over gjenstander som var gitt av privatpersoner. Her kan man også snakke om store verdier som kunne vært solgt på det åpne markedet.

I de senere årene har man sjelden hørt om nye gaver til museet. Som journalist blir jeg av og til kontaktet av personer som har forskjellige ting de ønsker å gi, men de holder litt igjen. Blir det de gir tatt vare på? Blir det værende i Kragerø? Hvordan skal man ta kontakt med museet – ingen tar telefonen? Hvem jobber der nå?

Spørsmålene er mange og de som styrer museet i dag, Telemark Museum, har ingen stor stjerne blant lokalbefolkningen i Kragerø. Tvert imot, og jeg forstår dem. Hvordan fylkesmuseet har behandlet Berg de senere årene skaper ikke akkurat entusiasme og tillit. Likevel anbefaler jeg alle om å levere det de har til museet, vi kan jo håpe på bedre tider?

Det er mange vi kan takke for at Kragerø har Berg, museet og den store eiendommen. Først Henriette Jeia Homan som testamenterte hele eiendommen og alt hun eide til fellesskapet, for at Kragerø skulle få et etterlengtet bymuseum. Så har vi brannmester Knut «på byen» Knutsen som hele livet samlet alt han kom over av historiske gjenstander. Han hadde en drøm om at Kragerø en gang skulle få et museum.

Den neste som må nevnes er Carsten Hopstock, som i mange år gjorde et uvurderlig registreringsarbeid uten å ta seg betalt. Han fikk også hjelp av sin kollega, Ulf Hamran. Så har vi Tor Kivle, som i en årrekke var styreformann for museet. Et arbeid han gikk inn for med liv og sjel.

Kragerø hadde neppe hatt det store nåværende museumsbygget, hadde det ikke vært for Håkon Finstad. Berg var en viktig del av hans liv. Håkon Finstad brakte Berg Museum inn i vår tid. Andre som må nevnes er Tellef Schweigaard, som reddet kornboden og fikk den ført opp igjen på Berg.

La meg også nevne Mads Olsen og Inger og Bjørn Sandberg. Alle brukte de tid og krefter på å gjøre Berg til et kvalitetsmuseum. Det er flere som kan nevnes, ikke minst museets venneforening og de som opp gjennom årene har vært ansatt ved museet. Den siste var Inger Kristine Bratland. I dag er museet for det meste lukket og stengt, men vi kan jo håpe på bedre tider. For på Berg ligger vår, Kragerøs, hukommelse lagret.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags