Et møte med van Gogh

Utstillingen: Rundt på alle sider «levde» malerier Vincent van Gogh har malt. Her sees en digital versjon av maleriet «Stjernenatt over Rhône».

Utstillingen: Rundt på alle sider «levde» malerier Vincent van Gogh har malt. Her sees en digital versjon av maleriet «Stjernenatt over Rhône».

DEL

KronikkKanskje kan den mest spektakulære kunstutstillingen i år oppleves på Hadeland Glassverk? Der kommer man i sterk nærkontakt med flere av Vincent van Goghs mesterverk. Utstillingen Van Gogh alive er en digital og flerdimensjonal opplevelse av malerier han har skapt.

Utstillingen har vandret verden rundt og har nå kommet til Norge. Knapt noen kunstnere er så omtalt som van Gogh. Nye filmer og utstillinger om og med ham kommer hele tiden. Flere filmer om og med hans kunst er også vist her i Kragerø. Folk fra hele verden valfarter til museer som har malerier av van Gogh og besøkt steder han malte.

Da van Gogh malte sine bilder, har det blitt sagt at de var for et publikum som ennå ikke var født. Han malte for kommende generasjoner. Det føler man virkelig nå. «Van Gogh alive» gir en opplevelse man knapt trodde var mulig. I galleriet får man følelse av å være inne i motivet. Malerier «lever» og formelig danser rundt en.

«Jeg drømmer om å male og så maler jeg drømmene mine», har van Gogh selv uttalt. I løpet av sitt liv malte han hundrevis av bilder. Han opplevde at ingen ville kjøpe bildene. Samtidig skrev han en rekke brev som i ettertid er med på å kaste lys over kunstneren. «Hva ville livet vært hvis vi ikke hadde mot til å prøve?» er ett av sitatene man kan lese på utstillingen. Et annet jeg bet meg merke i er: «Jeg skulle ønske de bare ville ta meg som jeg er».

  Vincent van Goghs bilder kommer fram på flere skjermer på utstillingen på Hadeland glassverk. Video: Jimmy Åsen

  Han fikk lite anerkjennelse mens han levde. Like vel har knapt noen hatt større betydning for malerkunsten enn van Gogh. Etter sin død har han inspirert kunstnere verden over. «Jeg gjør alltid det jeg ikke kan gjøre enda, for å lære å gjøre det» er et sitat som har hatt stor betydning for andre. Van Gogh har inspirert og inspirerer. Det viser ikke minst det man kan oppleve på Hadeland Glassverk denne sommeren.

  I Kragerø kan man om noen uker også få oppleve Vincent van Gogh. Både hans malerier og hvordan han inspirerer noe av Kragerøs egne malere. Stedet er Løkka. Som en del av galleriets utstilling i sommer vises flere av van Goghs mesterverk. Da utstillingen ble planlagt ble noen lokale malere invitert til å bli med på et eksperiment. «Hvordan ville du laget et kragerømotiv basert på van Goghs teknikk»?

  Hvordan malerne har løst oppgaven, vet jeg ikke. Det får jeg og andre interesserte oppleve i slutten av juni, da årets utstilling åpner. Men en ting vet jeg – van Goghs kunst inspirerer og provoserer kanskje?

  Her i saken kan du se en video jeg fanget på utstillingen som nå kan sees på Hadeland Glassverk. Lytt på musikken og bli med inn i Vincent van Goghs dramatiske og fargerike verden.

  Skriv ditt leserbrev her «

  DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

  Artikkeltags