- Det er stemningen, atmosfæren, rammen med sol, varme og smilende mennesker som gjør at vi daglig vender tilbake til stedet

Imøtekommende: Manos Mylos, vert på Mylos beach taverna vest for Platanias på Kreta. Han er «vår» mann på øya.

Imøtekommende: Manos Mylos, vert på Mylos beach taverna vest for Platanias på Kreta. Han er «vår» mann på øya. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Vi er noen stykker som møtes på Kreta et par ganger i året. Gjerne den første uka i juni og den siste i september. Det er før og etter hovedsesongen og ferierende tilhører en aldersgruppe som mer eller mindre er inne i sin andre eller tredje ungdom.

Første gang jeg besøkte Kreta var såpass langt tilbake som i 1985. Den gang var vel ikke kunnskapen om verken Grekenland og Kreta den aller største. Det viktigste da var å komme til et sted hvor man var garantert sol og sommer. Det var det, og uten særlig aircondition på rommet ble det første oppholdet hett.

Men ikke verre enn at man skulle tilbake, gang etter gang, år etter år. Bortsett fra noen besøk – relativt mange – på andre greske øyer i Middelhavet drømmer jeg meg alltid tilbake til Kreta. Øya er stor nok til å gjøre nye oppdagelser hver eneste gang og se en rivende utvikling.

Chania, Agia Marina og Platanias er steder som flere enn meg har fått et forhold til. Man kan si hva man vil om masseturisme og tilrettelegging for massene, men det finnes fortsatt steder langs denne populære kyststripen vest på Kreta som er relativt uberørt. Der finnes både respatexbord, slitne stoler og kjøkkenglass hvor det serveres Retsina i. Den greske taverna er fortsatt et begrep og er den alle vil oppleve når man er på ferie. Men det er ikke alltid man finner den. Men på Mylos beach er det en slik. Den ligger 500–600 meter vest for torvet i Platanias. Verten heter Manos Mylos, og vet ikke det beste han kan gjøre for sine gjester. Og ikke minst stamgjester. For dem er det mange av. Vi treffer alltid igjen noen som var der samme uke i fjor og forfjor.

Manos taverna på Mylos beach har nok sett sine beste dager. Bordene er slitne, stolene og putene kunne vært byttet ut, det kunne nok også menykartene ha vært. Men det gjør liksom ingen ting. Det er stemningen, atmosfæren, rammen med sol, varme og smilende mennesker som gjør at vi daglig vender tilbake til stedet.

Her venter gratis solstoler, men det er ingen forpliktelse om man skal spise eller drikke på tavernaen. Men vi gjør det likevel. Dessuten er strandkanten bare noen meter unna. Det passer ideelt når man er ute etter sol og strand en ukes tid. Samtidig som nærheten til det greske matbordet kun er noen meter den andre veien. Da kan du enten begynne øverst på menyen og spise deg gjennom rett for rett. Eller bare ta et kaldt glass Mythos eller husets hvitvin og lese en bok. Det er det mange som gjør.

Som nevnt i starten så er vi en fast gjeng som møtes et par ganger i året, men det kommer også nye til. Den første uka åpnes sommeren, den siste for å avslutte den. Nå er sommeren avsluttet for denne gang.

For Manos går det også mot sesongslutt. Den har vart fra april til midt i oktober. Nå blir det et halvt års ferie og opplading foran sesongen 2019. Muligens må det gjøres en del investeringer, men Manos vil være tilbake på Mylos beach neste år. Muligens vil spisestedet hans være noe oppgradert, men sannsynligvis like gjenkjennelig som tidligere.

Velkommen og yamas.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags