Gå til sidens hovedinnhold

Lokal mat til eldre

frivillighet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Kragerø er vi så heldige – i forhold til mange andre steder i landet – at de aller fleste eldre får tilbud om lokalt laget middagsmat – seks dager i uka på omsorgsboligene og tre dager i uka til dem som fremdeles bor hjemme i egen bolig. Hva? sier du kanskje – hva med maten fra Bergen alle snakker om?

Seks dager i uka (ikke lørdager, for da lages det ofte grøt eller annen «kosemat» på kjøkkenet i omsorgsboligene) står det to, kanskje tre folk, på kjøkkenet på Kafé Edvard på Seniorsenteret og lager god tradisjonsmat som leveres til de omsorgsboligene, som først og fremst bebos av eldre i kommunen vår (sykehjemmet på Marienlyst er det eneste stedet som har fått mat fra Bergen).

Så snart maten er ferdiglaget, puttes den i elektriske varmekasser. Hvordan den kommer ut til Tangeheia, Helle, Sannidal og Stabbestad? Kragerø Frivilligsentral har en kassebil med el-aggregat til varmekassene som frivillige på tur bruker til å frakte kassene ut i! Altså 52 uker i året, hverdager og søn- og helligdager (bare ikke lørdager) er det en som helt uten lønn, frivillig, kommer til Kafé Edvard, bærer kassene ut i bilen, kjører til omsorgsboligene og leverer mat slik at våre eldre hver dag skal få lokal mat som ikke skal varmes opp.

I tillegg er det to andre frivillige sjåfører som stiller med egen bil tre dager i uka og kjører varm middag hjem til de som bor hjemme og kanskje har utfordringer med å klare å lage seg et varmt måltid. Ofte blir maten da satt helt inn på kjøkkenbenken!

Dette har Frivilligsentralen gjort ved hjelp av frivillige i snart 20 år og er en viktig årsak til at det fremdeles finnes et tilbud om å få lokalt laget mat hjem til våre eldre.

At det er billigere å få levert mat fra Bergen har utelukkende med lønnskostnader å gjøre – tenk så mye billigere det er å stå på samlebånd å lage mat til tusener, i stedet for å stå to mennesker for å lage mat til 200! Og hvor mange ansatte må man være for å kunne bemanne et kjøkken 52 uker i året hvor det også jobbes alle søn- og helligdager? Jeg tenker at det ikke er vanskelig å forstå at mat fra Bergen kan bli billigere enn det vi klarer å gjøre lokalt.

Det er vinn/vinn å være frivillig sjåfør – man får en liten treningsøkt med kassene og det er meningsfullt å vite at ens egen innsats er med på å gjøre matopplevelsen bedre for våre eldre.

Et samfunn der lokalt næringsliv, kommunen og frivillige jobber sammen gjør at vi kan finne lokale løsninger til beste for alle!

Hvis noen har lyst til å være en del av dette meningsfulle arbeidet, kan dere gjerne ta kontakt med Frivilligsentralen – vi trenger absolutt flere frivillige for å kunne fortsette med å levere varm mat til våre eldre!

Solveig Kivle

Kragerø Frivilligsentral


Kommentarer til denne saken