- Signalbygg flere andre steder er blitt så kostbare at signalet blir at du nå er kommet til en kommune som er blitt rundlurt

Kragerø Bibliotek: Nå går leiekontrakten ut og det foreligger tilbud om å kjøpe bygningen for takst. Arkivfoto: Jimmy Åsen

Kragerø Bibliotek: Nå går leiekontrakten ut og det foreligger tilbud om å kjøpe bygningen for takst. Arkivfoto: Jimmy Åsen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Er diskusjonen om kulturhus noe kragerøfolk holder seg med bare for kosens skyld – skal det aldri bli til noe?

Først sier kommunal ledelse at det ikke er økonomi til å bygge et «signalbygg», en kulturell storstue på Jernbanekaia, og var nære på å overlate et sentralt sentrumsområde til en stor eiendomsinvestor, som fra før har sikret seg mesteparten av havnefronten. Selv om Snøhetta skal tegne, må byggene som skal settes opp være store nok til å finansiere utbyggingen, og jeg antar at få fastboende i Kragerø vil like at det solvendte sentrum i vår rare trehusby bokstavelig talt vil havne i skyggen av blokker med leiligheter langs bryggekanten.

Et kulturhus som en del av dette kan dessuten fort bli så kostbart å leie til lokale kulturpåfunn, at det i praksis kan bli stående ubenyttet. Larvik strever med å fylle sitt kulturhus og betale driftskostnadene, det samme gjør Kristiansand, enda det er store byer. Signalbygg flere andre steder er blitt så kostbare at signalet blir at du nå er kommet til en kommune som er blitt rundlurt.

Så vet vi at Kragerø kommune har ønske om å lokke turister med kunst. Et lite Munch-senter og galleriplass til Kragerøs lokale kunstnere er absolutt savnet. Men ikke før var det gamle posthuset solgt til investoren som har hånd om både Tollboden og havnefronten, så gikk husleia opp slik at den ble for høy og til fulle beviste at det er lurere å eie enn å leie.

Og jammen kommer ikke et ønske fra bibliotekvennene om et litteraturhus også – for å arrangere koselige kulturtiltak i tillegg til bøkene. Som et argument blir det anført at bøkene er i veien og må ryddes vekk når det skal være publikumsarrangementer. Er bøkene i veien – på et bibliotek? Hvor stor by er Kragerø blitt? I kulturinstitusjoner er det innholdet som er viktigst, ikke bygningene.

Nå har diskusjonen gått i noen år, uten at noe har skjedd, annet enn at bolyst-prosjektet med kulturaktiviteter ved Kirketomta har stoppet opp og huseiere ved Biørnsborgparken nå føler seg skremt til å måtte gi fra seg sin bolig. Et nytt kulturformål bør vel ikke rasere verneverdige bygninger ved kinoen?

Kragerø kommune bør ikke leke butikk med viktige sentrumsområder og ende opp som «husmann», som til slutt må betale leie for områder og bygninger som er viktige for byen og inntil nå har vært fellesskapets eiendom.

Biblioteket er veldrevet og populært. Området fra Jernbanetorget til sjøen er viktig infrastruktur som er kommunens ansvar. Framfor å drømme om nybygg i operaklassen, kan vi bruke de lokalene vi har. Kinoen fungerer bra, men scene og garderober må bli bedre. Nabobygget Folkets Hus har møtelokaler. Brannstasjonen, teknisk etat og Wiigs Bensin er kommunal eiendom og kan utnyttes med litt kreativitet.

Jernbanestasjonen er kjøpt av kommunen og kan ha plass til både Munch og våre kjære kragerømalere – litt på skift med kunstforeningen, som da ville havne midt i trafikken. Hvis Kragerø kommune absolutt vil leke butikk, kan de folkevalgte vedta å kjøpe biblioteket. Kommunen har leid den tidligere meierigården. Nå går leiekontrakten ut og det foreligger tilbud om å kjøpe bygningen for takst, slik at renteutgiftene vil bli cirka 200.000 kroner i året. Siden leia nå er over 600.000 kroner, kan det på denne måten frigjøres 400.000 kroner i året. Til kulturformål, kanskje?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags