Frekkhetens nådegave

Strid om eiendomsskatt: Eiendomsskatt er alltid et omstridt tema, skriver Jone Blikra i dette leserbrevet.

Strid om eiendomsskatt: Eiendomsskatt er alltid et omstridt tema, skriver Jone Blikra i dette leserbrevet.

Av
DEL

Det er nok å dra det langt å kalle frekkhet for en «Nådegave», men etter leserbrevet til Thorleif Fluer Vikre om eiendomsskatt, så er det veldig fristene.

Eiendomsskatt er alltid et omstridt tema. I Kragerø en gjennomsnittlig eiendomsskatt på cirka kr 220,- per måned per husstand. Eiendomsskatten er en del av de kommunale avgiftene.

Samlet sett har Kragerø kommune de nest laveste kommunale avgiftene i Telemark.

For å argumentere mot Fluer Vikre sine påstander, må jeg dessverre gå litt tilbake i tid for å komme med noen fakta:

Sitat fra møteprotokollen til Kommunestyret 13.12.07:

Fellesforslag fra Frp, Høyre, KrF, Sp og Venstre: «I medhold av eiendomsskatteloven § 3 og 4 utvides eiendomsskatten til å gjelde hele kommunen. Eiendomsskattegrunnlaget skal være 30 % av takstgrunnlaget. Promillen settes til 3,5 promille. Det forutsettes at det skal foretas ny taksering etter 10 år (2018).»

Sitat fra møteprotokollen til Kommunestyret 17.12.09:

Fellesforslag fra Høyre, Frp, KrF, Sp og Venstre: «Eiendomsskatten økes med 2 promille i 2011 (til 5,5 promille)».

I 2012 økte de samme partiene eiendomsskatten opp til maks på 7 promille. Der har den stått fram til i dag.

I den perioden Frp og Høyre styrte sammen med Sp, KrF og Venstre (2007–2015) har eiendomsskatten økt fra cirka 3 millioner til cirka 40 millionene og ført til at kommunen er blitt avhengig av disse inntektene for å klare den kommunale driften.

I forrige kommunestyremøte ble det vedtatt at det skal foretas en omtaksering – det betyr at alle eiendommer skal takseres på nytt. Det ble ikke fattet vedtak om at eiendomsskatten skal endres – det kan vurderes når takseringen er ferdig.

Nok en gang prøver Frp å overbevise oss andre at de er imot eiendomsskatt og at de alltid har vært det. Det kan godt være at Frp mener det, men i praksis så øker eiendomsskatten i Kragerø når Frp sitter og styrer.

Frp har sammen med Høyre gått til valg to ganger med lovnad om å «redusere og over tid avskaffe eiendomsskatten». De har vinne valg begge gangene – hva skjedde? – eiendomsskatten økte hver gang!

Det er ikke noe mål i seg selv å ha høy eiendomsskatt og høye kommunale avgifter – det har heller ikke Kragerø sammenliknet med andre kommuner i Telemark og landsgjennomsnittet.

Kragerø kommune er under press ved at regjeringen kommer til å redusere overføringene og sette kommunen vår i en vanskelig økonomisk situasjon. Når Frp sitt svar er å kutte ytterligere i kommunens inntekter, vil spørsmålet bli: Hvor vil Frp kutte i driften? Størstedelen av den kommunale driften går til helse og omsorg – hvem skal få kuttene her?

Jone Blikra,
ordfører,
Kragerø Arbeiderparti

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags