Gå til sidens hovedinnhold

TV 2 «hjelper deg»?

Artikkelen er over 7 år gammel
debatt

Med jevne mellomrom, de siste ti årene, har det vært mediale oppslag om at kosttilskudd som brukes sammen med legemidler, altså det leger og folk flest kaller medisiner, og tror er helsefremmende, kan være farlig. Sist ut var «TV 2 hjelper deg» 28. november med en «gravende» undersøkelse om hvorvidt helsekostbutikkansatte spurte sine kunder om de brukte «medisiner» – og så advarte dem og viste dem tilbake til behandlende leger.

Undertegnede har blant annet lært seg den enkle leksen i livet at når jeg får forskrevet en resept så leser jeg pakningsvedlegget og medikamentinformasjonen. Deretter kaster jeg resepten i nærmeste bossbøtte (bergensk dialektord for søppelbøtte eller papirkurv). Hvis helsekost- og naturlegemiddelbransjen hadde like mange liv på samvittigheten som det vi kaller skolemedisinsk medikamentell behandling, hadde den vært nedlagt for lengst – og for godt!

Når mediene, i Norge spesielt NRK, TV 2 og Dagbladet, advarer mot «farlige kombinasjoner av kosttilskudd og legemidler» lurer jeg på hvorfor de ikke heller advarer mot farlige, og potensielt meget dødelige, kombinasjoner av legemidler. PDR (Physicians’ Desk Reference, USAs felleskatalog) advarer generelt mot at bare kombinasjoner av to legemidler (eller altså såkalte medisiner) kan skape farlige medikamentelle interaksjoner (farmakokinetiske og farmakodynamiske sådanne).

Verden over, og ikke minst i USA, dør stadig flere, og stadig yngre mennesker, av reseptbelagte legemidler. Kombinasjoner av det som kalles psykofarmaka, altså det psykiatrien kaller medisin mot psykiske lidelser, og folk flest innbilles til å tro hjelper mot det vi kaller psykiske lidelser, er aller verste sort.

Også i Norden, i Norge, Sverige og Danmark, spres nå – i økende grad – det «glade budskap» at legemiddel- og psykofarmakacocktailer kan gi deg/oss en bedre helse – og et lengre liv! De som har prøvd det vet at det ikke er sant, men kan ikke lenger formidle denne kunnskapen til oss – fordi de er døde! Det er på tide å ansvarliggjøre legemiddelindustrien, legemiddelselskapene, leger og psykiatere.

Vally Vegge, sosiolog

Kommentarer til denne saken