Gå til sidens hovedinnhold

«Det er nå eller aldri»

Artikkelen er over 5 år gammel

Førstkommende onsdag skal det holdes et viktig møte i Kragerø bibliotek. Ja, et vekkelsesmøte har det blitt omtalt som. Da skal Visit Kragerø, Kragerø håndverk- og industriforening og Kragerø gårdeierforening skape entusiasme rundt planene om etablering av en ny næringsforening for Kragerø.

Samarbeidet mellom de tre foreningene har kommet i stand etter pådriv fra et samlet politisk miljø i Kragerø. Og prosjektet fikk en svært varm velkomst da det for noen uker siden ble presentert under Vestmarkonferansen på Kragerø Resort.

Den nye næringsforeningen tar mål av seg til å være en forening for hele kommunen. Ikke bare for næringslivet rundt Blindtarmen, som Espen Johannessen i Visit Kragerø understreket under lanseringen. «Vi står sterkere sammen» og «Vi kan tale med én tydelig og sterk stemme når planer for videre utvikling av kommunen vår legges», ble det også sagt. Og det tror vi at de tre foreningene har helt rett i. En forening som favner om det meste av det lokale næringslivet vil stå mye sterkere internt i Kragerø, men også utad. Og for kommunen blir det mye enklere å forholde seg til én organisasjon framfor flere.

LES OGSÅ: Under samme paraply

«Det er denne sjansen vi har, det er nå eller aldri for en slik forening», sa næringskonsulent Geir Lia under Vestmarkonferansen. Og vi håper at næringslivet i hele kommunen griper denne sjansen. I første omgang ved å delta på onsdagens «vekkelsesmøte», men også når næringsforeningen kommer inn i faste former. Det er antydet at en slik forening trenger finansiering på tre-fire millioner kroner i året. Det er forventninger om at kommunen skal bidra, men også næringslivet selv må investere både kroner og egeninnsats i dette prosjektet. Og finansieringen må være på plass for flere år framover, slik at vi unngår slike ad hoc-løsninger vi har sett nesten hvert år i forbindelse med driften av turistkontoret.

Samtidig som det understrekes hvor viktig det er at næringslivet her lokalt samarbeider, for å skape en «stemme» med tyngde, så virker det litt snodig at Kragerø kommune ser ut til å være på vei ut av Grenlandssamarbeidet. I alle fall delvis på vei ut. «Krexit», som det kalles i det politiske miljøet.

Det slo meg under Vestmarkonferansen at stort sett alle argumenter som ble brukt for å understreke viktigheten av den nye næringsforeningen, også kan brukes som argumenter for at Kragerø fortsatt bør være tilknyttet et næringssamarbeid på neste nivå – det regionale. For å stå styrket nasjonalt og internasjonalt.

Jeg forstår dem som ikke er særlig imponert over det utbyttet Kragerø på kort sikt har fått fra medlemskapet i Vekst i Grenland. Men akkurat som i en lokal næringsforening, kan det vel være fornuftig å støtte opp om tiltak selv om de ikke umiddelbart gir håndfaste resultater ved egen dørstokk?

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør

Kommentarer til denne saken