Fornuftig av Fylkesmannen å si nei til oppdrett i Stølefjorden

IKKE I SJØEN: Lokalpolitikerne bør ikke legge til rette for oppdrettsanlegg i sjøen i Kragerøskjærgården, mener KV-redaktøren. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

IKKE I SJØEN: Lokalpolitikerne bør ikke legge til rette for oppdrettsanlegg i sjøen i Kragerøskjærgården, mener KV-redaktøren. ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fylkesmannen har sagt klart ifra. Et oppdrettsanlegg for laks i Stølefjorden er ikke akseptabelt for statens øverste organ i Telemark. Fylkesmannen er bekymret for at et slikt anlegg vil berøre gytebekkene i Stølefjorden, og at det kan skape negative virkninger for friluftsinteressene i området. Dersom kommunepolitikerne legger til rette for oppdrettsanlegg i Stølefjorden, så vil det komme en innsigelse, varsler Fylkesmannen.

Etter min mening bør våre lokalpolitikere ta området som er satt av til såkalt akvakultur i Stølefjorden ut av kommuneplanen, som nå er under revisjon. Ikke fordi man skal slippe innsigelse, men rett og slett fordi det er det rette å gjøre. Å legge til rette for åpne oppdrettsanlegg i skjærgården, der lakselus og medikamenter rammer våre etablerte naturverdier, vil være å gå bakvendt inn i framtida. Det skjer mye spennende teknologiutvikling i oppdrettsnæringen, med lukkete anlegg både i sjø og på land. Hvorfor skal vi i Kragerø «ofre» noe av det flotteste og mest verdifulle vi har, for å legge til rette næringsaktivitet med et svært tvilsomt «miljørulleblad», som benytter seg av teknologiske løsninger som forhåpentligvis er på vei ut om ikke altfor lenge?

KV har tidligere stilt seg positiv til spennende landbaserte, oppdrettsprosjekter som det jobbes med ved Fossingfjorden, ved Hellefjorden og på Gjernes. Og vi er enig i at Kragerø skal være en «ja-kommune» når det gjelder næringsutvikling. Kragerø er midt inne i et omstillingsprogram, som forhåpentligvis skal bidra til å skape flere arbeidsplasser, og styrke dem vi allerede har. Men vi må ikke glemme at bolyst også er en viktig del av dette programmet. Bolyst både for oss som bor her fast, og bolyst for alle dem som bor her noen sommeruker eller måneder. Det å kunne benytte seg av den flotte naturen vi har rundt oss, kanskje med fiskestanga på jakt etter sjøørreten, er ett av mange goder som kan skape bolyst. Det var i alle fall noe av det viktigste for meg selv, da jeg for ti års tid siden bestemte meg for å flytte tilbake til min hjemby.

ESPEN SOLBERG NILSEN

Ansvarlig redaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken