Gratulerer, Alf!

Kongens gull til Alf Cranner Her Alf Cranner sammen men kona Sølvi

Kongens gull til Alf Cranner Her Alf Cranner sammen men kona Sølvi

Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Blant de mange priser og utmerkelser komponist, visesanger og bildekunstner Alf Cranner har fått, finnes nå også Kongens fortjenstmedalje i gull. Fredag ble denne høye utmerkelsen overrakt av fylkesmann Kari Nordheim Larsen i en verdig og flott seremoni i flerbrukshuset på Skåtøy. Ikke tilfeldig valgt sted, selvsagt, ettersom Alf Cranner bor på øya store deler av året og en ikke utbetydelig del av hans produksjoner har blitt til her.

@Ledertekst2:Kongens fortjenstmedaljer ble innstiftet 1. februar 1908 av kong Haakon VII «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste». Medaljen finnes i to valører, gull og sølv. Fortjenstmedaljen i gull gis for fortjenester av ekstraordinær nasjonal og samfunnsmessig betydning. Den er rangert som den 8. høyeste norske dekorasjonen. Medaljen i sølv kan gis for mindre forhold. I løpet av medaljens hundreårige eksistens, har det vært omkring 35.000 tildelinger. Rundt 15 prosent av disse er i gull. Enhver kan nominere kandidater til medaljen. Ifølge Det kongelige hoff bør forslag fremmes «i nær tilknyting til avslutninga på den verksemda som skal lønnast.»

Alf Cranner er imidlertid fortsatt i full vigør, flere år etter at han pensjonerte seg som tegnelærer. Kunstneren har på ulike områder stadig nye prosjekter på gang. I Kragerø har han hele tiden holdt en lav profil med hensyn til den kunsteriske utøvelsen. Men han var en av initiativtakerne til vise- og poesifestivalen på Skåtøy. Telemark fylkes kulturpris ble tildelt Cranner i 1999, og året etter mottok han Kragerø kommunes kulturpris.

At Kongen nå gir en utmerkelse, er en velfortjent anerkjennelse for den betydning særlig Cranners viser har hatt for hele den norske befolkningen. Det finnes knapt nok en skoleelev som ikke har sunget om den første løvetann, eller en borgerlig konfirmasjon uten «Din tanke er fri». KV slutter seg til alle gratulanter!

Artikkeltags